EU BUS u našoj županiji

U prigodi Europskog tjedna, koji se diljem Europe tradicionalno slavi oko 9 svibnja, Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj, u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija, već treću godinu provodi projekt obilaska EU busa, posjećujući gradove diljem Hrvatske. Glavni cilj je informiranje javnosti o EU i njezinim vrijednostima i politikama, ali isto cilj je da se naglasi europski identitet. Smisao EU busa je da se pristupi građanima direktno, kako bi se čulo njihovo mišljenje i prijedlozi o procesima europskih integracija i promjenama koje oni donose u lokalnoj sredini.

Ove godine među odabranim sjedištima županija bila je Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica čiji su predstavnici srdačno pružili domaćinstvo Delegaciji Europske komisije u RH njegovoj ekselenciji Mr. Vincentu Degertu Šefu Delegacije Europske komisije u RH i njezinim gostima veleposlaniku Republike Mađarske nj. ekselenciji Mr. Peteru Gyorkosu, Mr. Pavelu Bednaru, Češkom konzulu i Mr. Joonasu Heiskanenu, prvom tajniku finske ambasade te dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija gospođi Mirjam Katulić, ravnateljici Uprave za potporu procesu pristupanja Republike Hrvatske EU i Peri Bilušiću načelniku Odjela za komunikacijsku strategiju.

Prezentacijom prirodnih, kulturnih i gospodarskih osobito poduzetničkih vrijednosti na području naše Županije predstavljene su vrijednosti regionalnih i lokalnih različitosti od kojih je sastavljena naša Županija.

Prigodnim programom na trgu predstavili su se mladi učenici glazbenim umijećem (GŠ Fortunat Pintarić Koprivnica), naši najmlađi polaznici dječjeg vrtića “Smiješak”, kreativni kutak – dječji vrtić Tratinčica, mladi koji njeguju kulturnu baštinu (PŠ Ždala, KUD Koprivnički Ivanec i OŠ G. Karlovčana Đurđevac), a svoju stvaralačku kreativnost predstavili su (OŠ “A.N.Gostovinski”, Obrtnička škola Koprivnica, Gimnazija dr. I. Kranjčeva Đurđevac, OŠ Andrije Palmovića Rasinja) te naši obrtnici (10 izlagača tradicijskih proizvoda od meda, vina, kupinovog vina, rakija, medičarskih proizvoda – Kamiva, Vinarija Koren, Kupin, Pampa-tea, Pograd i Tera, Pro-med, Tepka, Vias, OPG Platužić, Špičko) i Udruga sv. Ana te Mijo Jaković – slikar iz Molvi), koji nastavljaju razvijati tradicijsku i obrtničku baštinu ovog kraja kao i naši turistički djelatnici županije i gradova koji promiču kulturne i prirodne znamenitosti naše županije diljem zemlje, Europe i dalje.

U Gradskoj knjižnici “F. Galović” – predstavljen je rad knjižnice – projekt “usluga za slijepe” te  e-kids radionica, a Grad Koprivnica predstavio je ukratko svoje projekte koji su financirani iz EU sredstava.

Potom je slijedila KonferencijaKonkurentnost malih i srednjih poduzetnika u organizaciji Pore Razvojne agencije Podravine i Prigorja u Županijskoj gospodarskoj komori kojoj su prisustvovali potpredsjednik Vlade Damir Polančec, Tihana Kraljić ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Hrvatske gospodarske komore koja je tom prilikom predstavila Europsku mrežu poduzetnika.

Na kraju je uslijedio posjet Gimnaziji F. Galović” gdje su mladi predstaviti filmskom projekcijom svoj rad, te kroz javnu raspravu sa dužnosnicima DEK-a i veleposlanicima   razmijenili svoja mišljenja i viđenja doprinosa Republike Hrvatske ulaskom u EU.