Epidemiološka situacija u školama glavna tema sastanka hrvatskih župana s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem

Župan Darko Koren u utorak, 1. prosinca sudjelovao je na redovnom sastanku s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, hrvatskim županima te predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina, koji je sukladno epidemiološkim okolnostima održan online putem.

Na sastanku se razgovaralo o zajedničkim naporima u borbi protiv koronavirusa, novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu, funkcioniranju škola te uvođenju prekršajnih sankcija za one koji krše epidemiološke mjere. Premijer je podsjetio kako su na jučerašnjoj sjednici Vlade doneseni zaključci koji se tiču potpore hrvatskom gospodarstvu te će se nastaviti s mjerom očuvanja radnih mjesta kroz naknade poslodavcima, dok je u suradnji s agencijom HAMAG BICRO pripremljen novi paket tzv. covid-kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna. „Povrh toga, pokrit će se dio ili svi fiksni troškovi tijekom obustave rada za sektore koji su sada pogođeni novim mjerama, a taj dio se otprilike procjenjuje na 250 milijuna kuna. Težina cijelog paketa iznosi 2,1 milijardu kuna“, kazao je premijer Plenković.

Sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi, među kojima i ministar zdravstva Vili Beroš te ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović, ujedno i potpredsjednik Vlade, kao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Sudionici sastanka dali su pregled aktualnog epidemiološkog stanja po hrvatskim županijama, s naglaskom na stanje u školama.

Župan je naglasio važnost ovakvih sastanaka te je tijekom rasprave o situaciji u školstvu, odnosno mogućnosti prelaska na online nastavu, iznio prijedlog da se polugodište završi s 18. prosincem: „S pozicije osnivača osnovnih i srednjih škola smatramo da još uvijek možemo nastavu održavati u postojećem modelu, no naš prijedlog je da se ovo polugodište u fizičkom obliku, da tako kažemo, završi 18. prosinca, a da se preostala tri dana, od 21. do 23. prosinca, nastava održava online putem, te se nastavlja na period kada prestaju mjere Nacionalnog stožera. Tako bismo dobili sa spajanjem praznika mjesec dana tijekom kojih učenici ne bi polazili školu uživo i mislim da bi predstavljalo kvalitetan mehanizam kojim bi školski sustav zaštitili od daljnjeg prodora virusa.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs županov je prijedlog ocijenio konstruktivnim te važnim doprinosom epidemiološkim mjerama, a zaključio je kako osnivačima, u dogovoru s ravnateljima, prepušta odluku o prelasku na online nastavu. Također je kazao kako, bez obzira što se čini da je zatvaranje škola najjeftinija i najlakša mjera, to je dugoročno gledano najskuplja mjera za društvo u cjelini, koja se teško može kompenzirati. Prema trenutnim podacima, po modelu nastave A (u školi) radi 783 škola, odnosno 57,57 posto, po mješovitom modelu B rade 72 škole, odnosno 5,3 posto, dok po modelu C (online) radi 116 škola, odnosno 8,53 posto.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk zahvalio je Vladi na kontinuiranom proaktivnom pristupu, posebno u novim uvjetima, te je kazao kako očekuje da će „nove mjere usmjerene na suzbijanje širenja bolesti COVID-19 u naredna tri tjedna polučiti uspjeh i djelomice rasteretiti zdravstveni sustav“.

U osvrtu na aktualnu epidemiološku situaciju, ministar Beroš govorio je o opterećenju zdravstvenog sustava zbog velikog priljeva pozitivnih pacijenata, a spomenuo je Koprivničko-križevačku županiju u kontekstu jedne od tri županija s najmanjim brojem današnjih novozaraženih. Također je pohvalio što je na razini primarne zdravstvene zaštite organizirano 19 Covid ambulanta u 17 županija. Ministar Božinović pojasnio je kako dopune Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti proširuju krug osoba koje će moći primjenjivati mjere nadzora, među kojima je sada i policija, a dodao je i kako je cjepivo proizvedeno te će vrlo brzo biti registrirano i na putu prema državama i lokacijama gdje će se obavljati testiranja, za koja je HZJZ već izradio plan. Ravnatelj Capak potvrdio je kako je izgledna brza registracija prvog cjepiva protiv koronavirusa te da će Hrvatska moći cijepiti čitavu svoju populaciju. Prve su na redu najugroženije i najizloženije skupine – zdravstveni djelatnici te korisnici i djelatnici domova za starije osobe.

U drugom dijelu sastanka, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak predstavila je Nacrt Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine koja je na javnom savjetovanju do 12. prosinca te je pozvala da se svi uključe s konstruktivnim prijedlozima.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: KKŽ, Vlada RH