Predstavljen Enogastro vodič Podravine i Prigorja 2017.

„Poznato je da mnogo ulažemo u taj sektor, a poseban je napredak vidljiv zadnjih deset godina. Uz trud i žuljeve naših proizvođača nastali su ovi kvalitetni proizvodi koji su najbolja promocija Koprivničko-križevačke županije.“

Koprivničko-križevačka županija i županijska Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara glavni su partneri na projektu Enogastro vodič Podravine i Prigorja 2017., koji je u srijedu 24. svibnja predstavljen u vinariji Grudić.

Projekt je vrijedan 200 tisuća kuna, a podijeljen je u tri faze: prva je izdavanje brošure u dva oblika – Enogastro vodič Podravina i Prigorje te Enogastro vodič Podravina, druga faza je web izdanje, a treća snimanje turističkog filma o enološkoj i gastronomskoj ponudi Županije u rujnu ove godine. U brošuri, odnosno Vodiču predstavljeno je dvadesetak vinarija i desetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali je ostavljena i mogućnost nadopuna ovisno o interesu.

Župan Darko Koren naglasio je kako je „prepoznata potreba izdavanja Vodiča koji ima za cilj upoznavanje turističke ponude Podravine i Prigorja, kroz vrhunska vina i domaću gastronomiju“. Dodao je kako se možemo pohvaliti respektabilnim brojem vinogradara i vinara koji količinom i kvalitetom mogu konkurirati na nacionalnom, ali i na europskom tržištu istaknuvši: „Poznato je da mnogo ulažemo u taj sektor, a poseban je napredak vidljiv zadnjih deset godina. Uz trud i žuljeve naših proizvođača nastali su ovi kvalitetni proizvodi koji su najbolja promocija Koprivničko-križevačke županije.“

Predsjednik županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara te zamjenik župana Darko Sobota kazao je kako je Enogastro vodič zamišljen kao promocija županijskog turističkog potencijala, ali i kao pomoć domaćim vinarima, OPG-ima i ugostiteljima. Kazao je kako to samo dio županijskih subvencija namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, koja se planira dodatno potaknuti i drugim programima.

Voditelj projekta i glavni urednik Vodiča Miroslav Mirković kazao je kako su objedinili najbolja vina i gastronomsku ponudu Podravine i Prigorja, uz informacije o smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima. Vodič je dvojezičan, naklada je 10 tisuća primjeraka, a svi zainteresirani mogu dobiti svoj primjerak kroz turističke zajednice, turističke agencije, Hrvatsku gospodarsku komoru, tjednik Glas Podravine te županijske institucije. Namijenjen je prije svega domaćim i stranim turistima kojima nudi korisne informacije.

Domaćin, Marijan Grudić, pohvalio je izdavanje Vodiča i njegov doprinos razvoju kontinentalnog turizma te je kazao kako očekuje pozitivne rezultate i povećani dolazak turista, a također je zahvalio Županiji na ulaganju u sektor vinogradarstva.

Osim Županije i županijske Zajednice, u izdavanju Vodiča sudjelovale su općine Drnje, Kalnik, Sveti Petar Orehovec, Kloštar Podravski, Molve, Legrad, Kalinovac, Virje, Novigrad Podravski, Hlebine, Koprivnički Bregi, Rasinja i Podravske Sesvete, grad Đurđevac, županijska Turistička zajednica, TZ grada Đurđevca, TZ područja Dravski peski, TZ područja Središnja Podravina, Udruga vinogradara i vinara Đurđevac, Udruga vinogradara i vinara Bilikum Križevci, Udruga vinogradara i vinara koprivničkog kraja Fran Galović, Udruga vinogradara i vinara sv. Martin Kalnik, Turistička agencija Marbis, Delmata Travel, Hrvatska gospodarska komora te brojni sponzori, dok je nakladnik Glas Podravine.

Događanju su prisustvovali i saborski zastupnik Damir Felak, načelnici općina, brojni vinogradari i vinari, predstavnici županijskih ustanova, kao i ostali posjetitelji, koji su tom prilikom mogli isprobati dio vrhunske enološke i gastronomske ponude predstavljene u Vodiču.

Enogastro vodič Podravine i Prigorja 2017. u elektroničkom obliku nalazi se u privitku.

Služba ureda župana