EKO info (7): Ponovno akcija „Prateći list“ – otpadnu ambalažu iz poljoprivrede ne odbacujte u prirodi!

Sredstva za zaštitu bilja uglavnom su otrovnih svojstava. Zato je od presudne važnosti da se ovi proizvodi koriste i primjenjuju na odgovoran način i prema uputama za upotrebu, a u svrhu zaštite  ljudskog zdravlja i okoliša. Ambalaža proizvoda za zaštitu bilja nakon uporabe postaje opasan otpad. Ona uglavnom završava po raznim grabama, u šumama, ili se pali, što dodatno zagađuje okoliš.

Radi što kvalitetnijeg zbrinjavanja otpadne ambalaže, 2009. godine osnovano je društvo CROCPA  (www.crocpa.hr). Tvrtke članice omogućuju korisnicima njihovih proizvoda organiziran i besplatan povrat ambalaže sredstava za zaštitu bilja.

Društvo CROCPA u suradnji sa tvrtkom CIAK d.o.o. organizira ovogodišnju drugu po redu akciju „Prateći list“ predaje ambalaže i ona će se održati:

10. studenog

1. Reciklažno dvorište, Adolfa Daničića bb, Koprivnica od 10 do 13 sati

2. NaturaAgro, Basaričekova 16, Đurđevac od 13.30 do 15.30 sati

11. studenog

1. Sajmište Sv. Ivan Žabno, Sv. Ivan Žabno od 8 do 10 sati

2. Poljocentar d.o.o., Nikole Tesle bb, Križevci od 10.30 do 13.30 sati

3. Poljocentar d.o.o., Sv. petar Orehovec 126, Sv. Petar Orehovec od 14 do 16 sati.

Navedena akcija se održava za sve poljoprivredne proizvođače kojima je potreban ovjereni prateći list Pl-Oo kao dokaz da su otpad zbrinuli na zakonom propisan način odnosno prvenstveno poljoprivrednim proizvođačima koji proizvode za tržište i ulaze u sustav PDV-a (OPG) te za poljoprivredna gospodarstva koja su korisnici državnih potpora.

Hobisti i nekomercijalna gospodarstva (mali korisnici, fizičke osobe), koji ne trebaju prateći list, mogu ambalažu tijekom cijele godine odložiti u spremnike smještene u:

1.     Poljocentar d.o.o. Tesle bb, Križevci

2.     Poljocentar d.o.o. Cirkvena bb, Cirkvena

3.     Reciklažno dvorište, Adolfa Daničića bb, Koprivnica

4.     PZ Kalinovac, Dravska 2, Kalinovac

5.     Komunalije d.o.o., ulazni prostor odlagališta „Peski“, Đurđevac.

Odsjek za zaštitu okoliša i prirode