EKO info (6): Primjer uspješne suradnje tvrtki i škola Koprivničko-križevačke županije u prikupljanju starog papira

Tvrtka Unijapapir d.d., RJ "Koprivnica" smještena u koprivničkoj poslovnoj zoni, Dravska 24, već dugi niz godina organizira akcije sakupljanja starog papira u svim matičnim i područnim školama na području cijele Koprivničko-križevačke županije. U ovoj šk. god. 2010/2011. samo je u rujnu mjesecu prikupljeno 17.990 kg starog papira dok je u samo u posljednjoj akciji koja je organizirana u Osnovnoj školi P. Miškine u Đelekovcu skupljeno ukupno 3.940 kg. Upravo se danas, primjerice, provodi akcija skupljanja u O.Š. Blaž Mađer u Novigradu Podravskom. Akcije su najavile i druge škole i to tijekom čitave školske godine.  

Svake školske godine Unijapapir nagrađuje škole koje su sakupile najviše količina starog papira u školskoj godini i to novčanim nagradama. Pored toga, nagrađuju se i učenici škola koje su sakupile najviše kilograma papira po učeniku u jednoj školskoj godini organiziranjem jednodnevnih izleta i posjeta tvornici papira te obilaskom Pogona RJ Koprivnica. Ovakvi oblici nagrađivanja prije svega su edukativnog karaktera (zorna nastava u praksi) a učenici ih doživljavaju vrlo zanimljivim i korisnim jer  na licu mjesta mogu vidjeti kuda zapravo odlazi i što se nadalje događa sa otpadnim papirom kad ga učenik sakupi, donese u školu, a Unijapapir odveze u svoj Pogon i dalje razvrstava, balira i odvozi u tvornicu papira Belišće na daljnju obradu odnosno oporabu. Time su učenici, ujedno, zbog konkretnog upoznavanja korisnih funkcija i učinkovitosti cijelog procesa, dodatno motivirani na postizanje još boljih rezultata prikupljanja.

Svake školske godine se akcije odvijaju pod određenim motom kao npr. „SAKUPLJAJMO STARI PAPIR – SIROVINU ZA NOVI PROIZVOD“, „RECIKLIRANJE STAROG PAPIRA – BUDUĆNOST NAŠIH ŠUMA“ ili pod nazivom „1 TONA PAPIRA SAČUVA 20 MLADIH STABALA OD SJEČE“   itd.

Samo u jednoj školskoj godini, učenici na području Koprivničko-križevačke županije, u suradnji sa Unijapapirom, u akcijama   prikupe 140.000 kg  starog papira. Ako imamo u vidu činjenicu da se 1 tonom papira sačuva 20 mladih stabala od sječe, onda nije teško izračunati da učenici samo naše županije godišnje, od nepotrebne sječe sačuvaju  2.800 mladih stabala ili jednu prekrasnu šumu.

Sjetimo se, dakle, značajne uloge uštede prirodnih resursa, umanjenja onečišćenja okoliša i važnosti odvojenog skupljanja potencijalnih sirovina koje na prvu ruku doživljavamo kao otpad, svaki put kad u uredu bacimo pogled na kutije za stari papir. Domaćinstva su, pak, u mogućnosti koristiti plave spremnike za papir postavljene u naseljima znajući da takav otpad neće završiti izmiješan s drugim komunalnim smećem negdje neobrađen i neiskorišten na mjesnom odlagalištu.

Ana List, mag.educ.biol., Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode