EKO info (19): Dan planeta Zemlje 2012.

Svake godine 22. travnja više od milijardu ljudi u više od 157 država diljem svijeta obilježava Dan planeta Zemlje kao globalni pokret usmjeren na zaštitu okoliša i prirodnih resursa našeg planeta. Ove se godine Dan planeta Zemlje obilježava pod sloganom „Pokrenimo Zemlju“ (Mobilize the Earth) kako bi se naglasila važna činjenica da Zemlja neće čekati. Kampanja za Dan planeta Zemlje 2012. godine osmišljena je kako bi pružila ljudima mogućnost da ujedine svoje glasove i time dodatno ojačaju pokret za zaštitu okoliša te osiguraju obnovljive izvore energije za sve i održivu budućnost za Zemlju. Pokret se sastoji od pojedinaca svih dobi i sa svih dijelova svijeta na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini sa naglaskom na prestanak korištenja fosilnih goriva te okretanju obnovljivim izvorima energije, poboljšanju energetske učinkovitosti i poduzimanju radnji da energija postane svima dostupna.

Jedan od glavnih ciljeva ovogodišnje kampanje je i „Milijarda zelenih djela“ (A Billion Acts of Green) koja za svoj glavni cilj ima dostizanje jednu milijardu djela do konferencije Ujedinjenih naroda o održivom razvoju (Rio 20) u lipnju 2012. godine koja će tada biti predstavljena.

Tijekom mjeseca travnja (te posebno 22. travnja) Earth Day Network i njezini partneri u cijelom svijetu organizirati će kampanje u svrhu podizanja svijesti građana o važnosti očuvanja planeta Zemlje. Za sve dodatne informacije posjetite http://www.earthday.org/.

Ana List, prof.biol.,
Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode