EKO info (17): Podravci i Prigorci najbrojniji u akciji „Prateći list“

Na 56. seminaru biljne zaštite održanom od 7. do 9. veljače u Opatiji Udruga CROCPA prezentirala je rezultate CROCPA EKO MODELA gospodarenja otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja. Model obuhvaća četiri načina sakupljanja ambalaže:
– postavljeni spremnici za male korisnike sredstava za zaštitu bilja
– akcije „Prateći list“ namijenjene poljoprivrednim gospodarstvima
– direktan dolazak tvrtke C.I.A.K. d.o.o.na imanje posjednika otpada ako se radi o većim količinama ambalažnog otpada
– svakodnevno sakupljanje ambalaže u skladištima tvrtke C.I.A.K. d.o.o. u Vojniću, Zaboku i Osijeku.
Najbolje rezultate u količini sakupljene ambalaže polučila je akcija „Prateći list“ koja od 2009. godine bilježi vrtoglavi porast količina sakupljene ambalaže. U Hrvatskoj je 2009. sakupljeno 1.400 kg otpadne ambalaže sredstava za zaštitu bilja, 2010. godine 17.400 kg, a tijekom akcije u lipnju i srpnju prošle godine čak 92.700 kg otpadne ambalaže.
S ponosom možemo reći da je Koprivničko križevačka županija jedna od najboljih kroz sve tri godine provođenja akcije. Prošle je godine samo u proljetno-ljetnom terminu od 2039 gospodarstva sakupljeno 14.281,70 kg otpadne ambalaže. U 2009. i 2010. Godini u našoj je županiji sakupljena najveća količina otpadne ambalaže, a u 2011. godini je ambalažu predao najveći broj poljoprivrednih gospodarstva, odnosno ovjeren je najveći broj Pratećih listova. Posebno nas veseli da je broj ovjerenih Pratećih listova gotovo identičan ukupnom broju poljoprivrednika koji su tijekom zimskih mjeseci 2011. godine prisustvovali predavanjima Javne poljoprivredne savjetodavne službe gdje su i bili informirani o obavezi i načinu sakupljanja otpadne ambalaže sredstava za zaštitu bilja.

Više…..