Eko info (14): Oprez, ambrozija u cvatu!

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, A. elatior), jedna od najpoznatijih alergogenih biljaka, počela je cvjetati i na području Koprivničko-križevačke županije što je vidljivo iz povećanog postotka ljudi koji imaju alergijske reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa uz pojavu vodenog iscjetka, otečenost kapaka i dr. Podaci upućuju da se svake godine povećava broj građana koji obolijevaju od alergije na ambroziju, što je u zdravstvenom i društvenom pogledu zabrinjavajuće, jer djeca i odrasli kroz više mjeseci na područjima  gdje cvatu korovi i ambrozija, nisu u mogućnosti normalno živjeti, pod stalnom su medicinskom terapijom i moraju se skloniti na zaštićeno mjesto. Prema izjavama stručnjaka, svaki deseti stanovnik osjetljiv je i alergičan na pelud ove biljke.

Ambrozije najviše ima na zapuštenom poljoprivrednom zemljištu, u neobrađenim vrtovima i uz cestu. Iako se u sklopu redovnog održavanja cesta i javnih površina dio ambrozije uklanja, građane se upozorava na zakonsku obvezu uređenja zemljišta i čišćenja korova ambrozije. Ingerenciju i kontrolu nad suzbijanjem ambrozije, ovisno o vrsti zapuštenog zemljišta, imaju: fitosanitarna inspekcija (048-674-550), poljoprivredna inspekcija (048/674-552), šumarska inspekcija (048/270-869) i komunalno redarstvo pojedinih jedinica lokalne samouprave, sve ovisno o tome kako se zemljište vodi u katastru.

Suzbijanje ambrozije nije jednostavno. Mehanički način je najteži, ali i najučinkovitiji. Potrebno je čupati je još kao mladu biljku, prije početka perioda cvatnje, a moguća je i košnja kao i uobičajene agrotehničke mjere suzbijanja korova. Ujedno je moguć i kemijski način uništavanja ambrozije herbicidima. Uoči li se ambrozija u cvatu, najbolje ju je odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine. Brzina njenog širenja ponekad dostiže i po 20 km na godinu. Detaljnije mjere koje treba poduzimati nalaze se u Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L. (Narodne novine br. 72/07) Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

Stručnjaci kažu da sačuva klijavost gotovo 40 godina. Samo jedna biljka može stvoriti čak i do 150.000 sjemenki. Ima iznimno puno cvjetova, tako samo jedna muška cvjetna glavica može imati čak do stotinu cvjetova s, nevjerojatnih, čak do pola milijuna peludnih zrnaca u svakom cvijetu. Dobro razvijene pojedine, poglavito pojedinačno izrasle biljke ambrozije, mogu proizvesti do 10 gr. peludnog praha. Biljka u našim uvjetima naraste do 1,5 metara i stvara grm. Sjeme joj zrije najesen jer cvjeta tek od polovine srpnja, ponekad i malo ranije, pa sve do sredine listopada.

Odsjek za zaštitu okoliša i prirode