Eko info (12) Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje svake se godine obilježava 22. travnja s namjerom jačanja svijesti i poštovanja ljudi za prirodni okoliš našeg Planeta. Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem Sjedinjenih Američkih Država održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Takozvani „nacionalni skup o okolišu“, organiziran kao svojevrsni odgovor na njegovu posvemašnju degradaciju, doveo je  pitanje zaštite okoliša na političku pozornicu. Danas Dan planeta Zemlje predstavlja globalnu inicijativu usmjerenu prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i organizirano se obilježava u više od 175 država. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Tradicionalno ga obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša a postupno se sve više uključuju i razne organizacije, tvrtke, škole koje podržavaju ekološki prijateljske načine ponašanja.

I ove će se godine Dan planeta Zemlje obilježiti pod sloganom „Milijarda zelenih djela“ (A Billion Acts of Green). Time se želi naglasiti važnost osobnog doprinosa svakog stanovnika Zemlje, ali i organizacija, tvrtki i vlada u dostizanju zajedničkog cilja – održivog života i razvoja. Kampanja podupire i potiče na aktivnije sudjelovanje svih s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša kroz tzv. malena djela, kao što su npr. sadnja drveća, zamjena zastarjelih živinih žarulja s novim, energetski učinkovitijim, promicanje korištenja bicikla i drugih automobilu alternativnih načina kretanja, održavanje skupova posvećenih ovoj problematici itd. Dosad je u svijetu zabilježeno preko 45 milijuna sličnih „malih“ djela, ali i aktivnosti i manifestacija daleko većeg opsega čije su održavanje potpomogle pojedine vlade, nevladine organizacije i sponzori.

Svi zainteresirani za aktivno uključenje u ovu inicijativu, registriranje svoje aktivnosti mogu ostvariti  putem internetske stranice http://www.earthday.org/earth-day-2011. 

Uskrsni se dani ove godine preklapaju sa obilježavanjem Dana planeta Zemlje. I iako je dobro uvijek biti "zelen" sada postoji još jedan razlog više za to. Kako slaviti i pri tom čuvati okoliš? Jednostavno – košarice izraditi iz recikliranog papira, koristiti pravu ili papirnatu travu, sami od prirodnih materijala obojati jaja, više boraviti u prirodi i slično.

Odsjek za zaštitu okoliša i prirode