Edukacija u Poljskoj o iskorištavanju europskih fondova

Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva organiziralo je stručnu edukaciju u Poljskoj koja je trajala od 6. do 12. prosinca. Cilj je bio upoznati predstavnike lokalne i regionalne samouprave iz RH s dobrom praksom poljskih kolega koji su zahvaljujući kvalitetnim programima iz fondova EU povukli gotovo sva pripremljena sredstva.

Kao predstavnik Koprivničko-križevačke županije edukaciji je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić. Kolege iz Ureda maršala vojvodstva Malopolske prezentirali su provedbu Strukturnih fondova na NUTZ 2 razini kao i proces pripreme i provedbe projekata financiranih iz fondova EU i sustav upravljanja fondom i kohezijskim fondovima EU. Gosti su sudjelovali i na svečanom otvaranju “Poljsko-hrvatskog gospodarskog foruma” gdje su se predstavili poslovni subjekti iz Hrvatske kao što su Podravka, Pliva i ostali. Predstavnici poljske stručne delegacije ponudili su suradnju oko pripreme i provedbe strukturalnih i kohezijskih fondova u RH. U  isto vrijeme održan  je Bilateralni sastanak potpredsjednika Vlade Božidara Pankretića i poljske ministrice Regionalnog razvoja Elzbiete Bienkowske.

Poljska se pokazala kao najuspješnija u pripremi i provedbi Strukturnih i kohezijskih fondova te su do sada uspjeli realizirati programe u visini od 100 milijardi eura.