DVD Virje provelo projekt „Ispod oraha“

Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje realiziralo je projekt „Ispod oraha“ koji je sufinanciran od strane Saveza Alpe Jadran i Koprivničko-križevačke županije, a u sklopu kojeg su se okupili vatrogasci iz Republike Slovenije, brojna prijateljska društva kao i stručnjaci iz područja zbrinjavanja opasnih tvari, da kroz razmjenu mišljenja i iskustava, dođu do zajedničkih zaključaka vezanih uz adekvatno zbrinjavanjem i skladištenjem opasnih materijala, plinova i otpadnih voda, koji su potencijalna ugroza za okoliš.

Naime, nedaleko od Virja smjestila se Centralna plinska stanica Molve za proizvodnju i preradu nafte i plina, u blizini se nalazi i poduzeće JANAF za skladištenje i transport sirove nafte, dok u široj okolici postoji nekoliko desetaka proizvodnih bušotina. Ovakva industrija  zahtjeva korištenje raznih tvari koje su potencijalno opasne za okoliš, vodu, zemlju, zrak te biljni kao i životinjski svijet.

Nakon kratkog obilaska prirodnih ljepota Podravine, rijeke Drave, jezera Ješkovo, kupališta Čingi-Lingi te Fratrovog zdenca u Miholjancu, sudionici projekta konjskom su se zapregom uputili na obronke Bilogore gdje je u prirodnom okruženju održano predavanje pod nazivom „Ispod oraha“ o opasnim tvarima koje se koriste oko nas, gdje su i u kojim količinama prisutne te kako utječu na biljni i životinjski svijet. Predavanje je održala prvostupnica inženjerka zaštite na radu Magdalena Lukanec.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: virje.hr