DVD Mekiš proslavio 60. obljetnicu postojanja i humanitarnog rada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Mekiš prošlog je vikenda obilježilo 60. godišnjicu postojanja i humanog rada, a proslavi je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

Program je započeo formiranjem ešalona ispred Društvenog doma u Mekišu gdje je u svečanom mimohodu sudjelovalo 50 vatrogasaca, a predvodio ga je zapovjednik VZO Podravske Sesvete Krunoslav Vlašić koji je podnio prijavak predsjedniku Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Goranu Matoničkinu.

Po povratku ešalona, na stambenom objektu nasuprot DVD-a Mekiš započela je pokazna vatrogasna vježba članova DVD-a Podravske Sesvete. Scenarij vježbe uključivao je požar u objektu koji je prijetio eksplozijom plinske boce a u isto vrijeme kada se u objektu nalazila teško pokretna osoba. Članovi DVD-a Podravske Sesvete prikazali iznošenje osobe pomoću nosila, unutarnju navalu, spuštanje plinske boce pomoću užadi, hlađenje plinske boce i vanjsku navalu. Po završetku pokazne vježbe, župnik župe Svih svetih Podravske Sesvete vlč. Krunoslav Kefelja održao je blagoslov na otvorenom, a potom je posvetio novouređeno spremiše i vatrogasnu sirenu DVD-a Mekiš.

Proslava je nastavljena svečanom sjednicom na TRC karaula Mekiš, gdje je pozdravne riječi uputio predsjednik DVD-a Mekiš Mladen Jušta, a zatim su podijeljena priznanja i nagrade koje su primili Koprivničko-križevačka županija, županijska Vatrogasna zajednica, HVZ, Općina Podravske Sesvete, VZO Podravske Sesvete, JVP Đurđevac, DVD Ferdinandovac, DVD Kozarevac, DVD Batinske, DVD Đurđevac, Goran Matoničkin, Petar Cugovčan, Maden Jušta i ostali članovi Društva. Posebnu plaketu i zahvalnicu za 60 godina provedenih u vatrogastvu primio je najstariji i jedini živući osnivač DVD-a Mekiš Zorislav Derežić, dok je zahvalnicu i plaketu za 50 godina provedenih u vatrogastvu primio Andrija Bratanović.

DVD Mekiš primio je posebno priznanje VZO Podravske Sesvete, koje im je uručio predsjednik Petar Cugovčan.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Krešimir Juratović