DVD Legrad proslavio 135 godina humanosti, požrtvovnosti i rada

Na dan sv. Florijana, 4. svibnja Dobrovoljno vatrogasno društvo Legrad obilježilo je 135. godina humanosti, požrtvovnosti i rada, a svečanom je programu prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Društvo je davne 1884. godine osnovala nekolicina mještana, predvođena poštarom Stjepanom Hallerom, a ono je postalo činiteljem sigurnosti mještana Legrada, kao i nositeljem društvenog i kulturnog života u mjestu.

Svečana sjednica održana je pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Općine Legrad, a, uz zamjenika Ljubića, prisustvovali su joj predstavnici tridesetak dobrovoljnih vatrogasnih društava, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, zapovjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, predsjednica Općinskog vijeća Općine Legrad Snježana Kuzmić, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić te ostali gosti.

U sklopu sjednice prikazan je film o radu  DVD-a Legrad autora Darka Piškora, gdje je predstavljena povijest i sadašnjost Društva koje  broji 92 člana od kojih su 26 operativni članovi,  24 izvršna člana, 22 djece i mladeži te 20 pričuvnih članova. Društvo je opremljeno s 3 navalna vozila i autocisternom, te ostalom vatrogasnom opremom koja im je potrebna za uspješno provođenje vatrogasnih i drugih intervencija.

Zamjenik Ljubić pozdravio je okupljene, čestitao im na ovoj važnoj obljetnici te zaželio mnogo uspjeha u radu i što manje intervencija, naglasivši kontinuitet ulaganja Županije u vatrogastvo.

Za svoj rad članovi DVD-a Legrad primili su vatrogasne spomenice, i to za 10 godina Suzana Mikulić i Serafina Matković, za 20 godina Sandro Kiš, za 30 godina Vladimir Piškor, za 40 godina Zlatko Lacković i za 50 godina rada u vatrogastvu Mijo Deak i Dragutin Matoš. Brončane vatrogasne medalje primili su Vinko Habek, Saša Deak i Mirjana Piškor, brončane vatrogasne plamenice Viktorija Horvat i Marino Vincek, srebrnu vatrogasnu medalju primio je Davor Cvetnić, a srebrnu vatrogasnu plamenicu primili su Sandro Kiš, Sven Kiš, Josip Kefelja i Dominik Brunec. Zlatnu vatrogasnu plamenicu primili su Darko Piškor, Goran Piškor i Krešimir Kotrošić, a odlikovanje za posebne zasluge dodijeljeno je Vladimiru Piškoru. Također, uručena su uvjerenja trojici članova koji su stekli zvanje vatrogasni časnik i to Ivanu Saboliću, Sandru Kišu i Svenu Kišu. Temeljem odluke Skupštine DVD-a Legrad, a za suradnju i pomoć u radu društva i njegovom napretku za počasnog člana DVD-a Legrad proglašen je  glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

Svečanu sjednicu zatvorio je predsjednik DVD-a Legrad Davor Cvetnić uz riječi kako će nastaviti čuvati tradiciju i sigurnost mještana, uz zahvale svima koji su na bilo koji način utkali dio sebe u ovo društvo.

Po završetku sjednice legradski noćobdija pjesmom je vratio okupljene u 1884. godinu te ih poveo  na upoznavanje razvoja zaštite od požara i vatrogastva Legrada. Prikazana je  jedna od prvih ručnih  vatrogasnih šprica koje je koristilo društvo, kojom su rukovali najstariji članovi DVD-a Legrad. Razvoj vatrogasne tehnike doveo je do toga da su ljudsku snagu zamijenili strojevi, pa su tako članovi DVD-a Veliki Otok izveli „mokru“ vježbu s vatrogasnom motornom špricom marke „Rosenbauer 8/8“.  U nastavku vremenskog putovanja sudjelovalo je NV Opel Blitz iz 1972 godine, koje je i danas u operativnoj upotrebi, a prezentirano je gašenje požara vodom te tehnička intervencija spašavanja unesrećenih  iz automobila s kombiniranim vozilom STYER 791 i hidrauličkom i opremom za rezanje. Nakon završetka vježbe izvršeno je postrojavanje svih sudionika kojom prilikom je zapovjednik VZO Legrad Darko Piškor predao prijavak zapovjedniku VZ Koprivničko-križevačke županije Zvonimiru  Habijanu.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Krešimir Juratović