Đurđevčice predstavljale Županiju i osvojile zlatnu plaketu na 15. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava

Proteklog je vikenda u Sisku održan 15. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava, nacionalna manifestacija posvećena bogatstvu vokalnog stvaralaštva, na kojemu su Županiju predstavljale Đurđevčice te za svoj nastup osvojile zlatnu plaketu.

Đurđevčice su nastupile u kategoriji foklornih malih sastava i komornih zborova, i to s programom u a capella izvedbi i uz pratnju tamburaškog sastava KUD-a Petar Preradović Đurđevac.

Susret je organizirao Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma koji ove godine svečano obilježava 70. obljetnicu uspješnog rada. Nastupilo je čak 25 vokalnih sastava iz 11 hrvatskih županija i gostujuća pjevačka skupina „Češke besede“ Sisak, a više od 350 pjevača sudionika svoj su nastup na Susretu morali izboriti pobjedom na županijskim smotrama tijekom godine.

Atraktivnosti dvodnevnog programa, osim kvalitete izvedbi, doprinijela je i raznolikost kategorija vokalnih sastava s repertoarom pjesama od izvornog folklora do slobodnih stilova i žanrova. Cilj Susreta bilo je razvijanje i njegovanje tradicionalnog pjevanja u manjem sastavu, prikaz dostignuća i najvrjednijih ostvarenja amaterskog pjevanja, razvijanje kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranje glazbenog stvaralaštva i amaterskog rada te međusobno upoznavanje i zbližavanje.

Služba ureda župana

Izvor fotografije: djurdjevac.hr