Đurđevačkim dobrovoljnim darivateljima krvi uručena priznanja

Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac u četvrtak, 25. listopada obilježili su Dan dobrovoljnih darivatelja, a svečanosti je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Branka Stipović istaknula je kako se na akcije dobrovoljnog darivanja krvi uvijek javi veliki broj darivatelja čiji je cilj pomoći bližnjemu te kako oni zaslužuju našu duboku zahvalnost. Okupljenima se obratila i Dubravka Jaković, predsjednica županijskog Društva Crvenog križa, koja je naglasila kako je darivanje herojski čin te je zahvalila svim darivateljima na daru života i zdravlja.

Tijekom 2017. godine Hrvatski Crveni križ organizirao je svakodnevne i  redovite akcije davanja krvi diljem Hrvatske i  prikupio  160 000 doza krvi. I u prvih devet mjeseci ove godine prikupljene su planom predviđene doze krvi. Mi smo kao županija ponovno na prvom mjestu po prosječno prikupljenim dozama krvi.“, istaknula je Dubravka Jaković te zajedno s predsjednicom Stipović uručila zahvalnice i priznanja dobrovoljnim darivateljima.

Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Hrvoje Janči te zahvalio svim djelatnicima Crvenog Križa, aktivistima, volonterima te svim darivateljima krvi, a prijemu je u ime Grad Đurđevca prisustvovao i vijećnik Gradskog vijeća te potpredsjednik Županijske skupštine Marijan Ružman.

Hrvatski Crveni križ ove godine slavi svoju 65. obljetnicu, a 25. listopada 1953. u Željezari Sisak provedena je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi. Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

Obilježavanjem Dana dobrovoljnih darivatelja krvi ukazuje se na značaj i važnost darivanja krvi, iskazuje se zahvalnost svim darivateljima za njihovu humanost i plemenitost, a javnost se podsjeća kako je darivanje krvi nezamjenjiv čin, jer krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi.

Prigodni program za darivatelje krvi priredili su članovi mladeži Hrvatskog Crvenog križa, učenici iz Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac, učenici Osnovne škole Molve i Pjevačko društvo Ferdinand.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: djurdjevac.hr