Društvo izvornog folklora gostovalo u Latviji

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec nastavlja razvijati latvijsko-hrvatsku kulturnu suradnju. Nakon lanjskog nastupa tamošnjeg KUD-a Swedbankas  u Koprivničkom Ivancu, uslijedilo je uzvratno putovanje DIF-ovaca u Latviju.  Od  17. do 20. lipnja predani čuvari i promotori izvorne kulturne baštine Koprivničkog Ivanca i Koprivničko-križevačke županije boravili su u gostima kod  KUD-a Rigava u Salaspilsu pored Rige.  Dobro prihvaćenim svakodnevnim  nastupima uključili se u tamošnje proslave Ivanja  u mjestima Salaspils, Kekava i Dole. Tim prigodama hrvatski predstavnici okupljeni u odrasloj folklornoj  skupini i tamburaškoj skupini DIF-a sudjelovali su u paljenju krijesa i drugim latvijskim ivanjskim običajima, a Latvijcima su predstavili naše Ivanje kroz program  Na ivanjsko navečerje te ženidbene pjesme i plesove u programu  Ženil bi se, ženil…

Pjesme, plesovi i običaji Koprivničkog Ivanca i Podravine kao i njihova izvorna bogata narodna nošnja bili su odlično primljeni kod domaćina i njihovih posjetitelja. Sklopljena su i nova folklorna prijateljstva, a jedno od njih i s folklornim društvom iz Ukrajine  koje je DIF-u uputilo poziv za posjet.

Ovakva gostovanja najvrjedniji su način predstavljanja kulture i izvornog nasljeđa Koprivničkog Ivanca izvan naših granica, odlična promocija folklora Koprivničko-križevačke županije i najbolje zastupanje hrvatskog identiteta u inozemstvu.

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec