Druga gastronomsko-kulturna manifestacija u okviru provedbe projekta DRAVA-GASTROLOBBY

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja u suradnji s Županijom Somogy kao Glavnim korisnikom zajednički provode projekt „DRAVA-GASTROLOBBY – Prekogranična gastronomsko-kulturna suradnja – susret dviju kultura na hrvatsko-mađarskoj granici“. Projekt se provodi u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013. 

Cilj projekta je jačanje i unapređivanje suradnje između partnera u prekograničnom području kroz organizaciju dviju dvodnevnih gastronomsko-kulturnih manifestacija uz rijeku Dravu s obje strane granice.

Prva od dviju predviđenih gastronomsko-kulturnih manifestacija održana je 15. i 16. svibnja 2010. godine u gradu Barcsu, te u pograničnim općinama Csokonyavisonta i Lakocsa u Mađarskoj.

Prvi dan manifestacije u gradu Barcsu uz rijeku Dravu obuhvaćao je natjecanje u kuhanju za kuharske timove sastavljene od dužnosnika i predstavnika institucija s područja Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Istarske županije s hrvatske strane, te za dužnosnike i predstavnike institucija s područja županije Somogy, Zala i Baranya s mađarske strane granice. Osim natjecanja u kuhanju, također je održan kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovala kulturno-umjetnička društva iz mađarskih pograničnih županija i Koprivničko-križevačke županije, dok su obrtnici i predstavnici udruga iz obje županije koje sudjeluju u projektu DRAVA-GASTROLOBBY predstavili svoje proizvode i aktivnosti.

Drugog dana manifestacije predstavnici svih županija koje su se odazvale i sudjelovale na prvom danu manifestacije posjetili su općinu Lakocsa gdje je održan kulturni program, te predstavljanje svake od prisutnih županija. Drugi dan održan je i workshop za predstavnike svih IPA županija i prijateljskih županija na kojem se razgovaralo o temama zajedničkog prekograničnog razvoja i mogućnostima buduće suradnje.

Druga manifestacija predviđena projektom s hrvatske strane granice u Koprivničko-križevačkoj županiji započet će u subotu, 25. rujna 2010. godine u općini Legrad, na Trgu Svetog Trojstva (centar, kod Društvenog doma), kada će se održati natjecanje u kuhanju za kuharske timove mađarskih i hrvatskih županija, kao i kulturno-umjetnički program na kojem će se predstaviti kulturno-umjetnička društva s obje strane granice. Manifestacija se nastavlja 26. rujna 2010. godine posjetom Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama i Galeriji Stari grad s donacijom Ivana Lackovića Croate u Đurđevcu, nakon čega će se održati radni sastanak na temu budućih zajedničkih projekata i moguće suradnje u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013., kao i u okviru ostalih raspoloživih izvora sufinanciranja zajedničkih projekata.

Manifestacija s hrvatske strane granice obuhvaćat će sličan sadržaj prvoj manifestaciji, a predviđeno je prisustvovanje dužnosnika i predstavnika svih županija iz Hrvatske i Mađarske koje sudjeluju u IPA Programu prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013.: Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska županija, kao i prijateljska Istarska županija s hrvatske strane, te županije Somogy, Zala i Baranya iz Mađarske.

 Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas da sudjelujete na drugoj gastronomsko-kulturnoj manifestaciji u okviru provedbe projekta DRAVA-GASTROLOBBY koja će se održati 25. i 26. rujna 2010. godine u Koprivničko-križevačkoj županiji.

 

PROGRAM

 25. rujna 2010. godine

Mjesto održavanja: Općina Legrad – Trg Svetog Trojstva (centar, kod Društvenog doma)

11.00             Svečano otvorenje manifestacije

11.15              Natjecanje u kuhanju za kuharske timove s područja IPA Programa  Prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013.

13.00              Prezentacija i degustacija jela pripremljenih od strane kuharskih timova

Ručak za sve sudionike programa, ocjenjivanje pripremljenih jela

15.00              Proglašenje pobjednika kuharskih timova

12.00 – 15.00 Prateći programi

          nastupi kulturno-umjetničkih društava s područja županije Somogy i Koprivničko-križevačke županije

          prezentacija starih obrta pograničnog područja, suvenira, autohtonih proizvoda

 

26. rujna 2010. godine

Mjesto održavanja: Općina Hlebine i Grad Đurđevac

10.00               Posjet Galeriji Hlebine i „Galeriji Josip Generalić“

11.30               Posjet Starom gradu u Đurđevcu i Galeriji Stari grad s donacijom Ivana Lackovića Croate

12.45              Radni sastanak predstavnika Županija s područja IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013. na slijedeće teme:

– prezentacija predstavnika mađarskih i hrvatskih županija o provedenim projektima i iskustvima u okviru IPA Programa

– diskusija o mogućnostima buduće zajedničke suradnje, te o izradi  zajedničkih projektnih prijedloga u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013.

Ravnateljica PORE: Melita Birčić, v.r.