Dragi učenici, nastavnici i roditelji!

Danas počinje nova pedagoška i školska godina 2021./2022., koja će zbog epidemioloških okolnosti izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 i nadalje biti zahtjevna i izazovna za obrazovni sustav, a posebno za djecu, roditelje, prosvjetne djelatnike te nas osnivače školskih ustanova.

Osigurali smo sve uvjete kako bi se učenici i nastavnici mogli sigurno vratiti u škole u kojima će se morati prilagoditi epidemiološkim uvjetima i odgovorno se ponašati, a među njima je i 994 učenika prvih razreda koji će po prvi put sjesti u školske klupe. Posebno me veseli što ove godine imamo čak 26 prvašića više nego prošle, a njima želim posebnu dobrodošlicu u nadi da će se, unatoč izvanrednim okolnostima, svoje nove životne stranice prisjećati s veseljem. Na svima nama je da im prve školske korake učinimo sigurnijima i ljepšima.

Upravo zbog toga je Koprivničko – križevačka županija kao osnivač osnovnih i srednjih škola poduzela brojne aktivnosti kako bi školski sustav u uvjetima epidemije bio organiziran u skladu sa svim mjerama, a želja nam je da učenici pohađaju nastavu kontaktno. Uoči nove školske godine organiziran je i sastanak sa svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola na kojem su dodatno pojašnjene sve upute vezane za organizaciju početka nastave te su podijeljeni sigurnosni prsluci za prvašiće, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste KKŽ.

Vjerujem kako ćemo svi zajedno svojim ponašanjem i poštivanjem epidemioloških mjera pokazati veliku odgovornost kako bi se zaštitilo zdravlje učenika i nastavnika te svih djelatnika i njihovih obitelji.

Dragi učenici, veliku ulogu u stjecanju novih znanja imaju nastavnici koji usmjeravaju Vaš daljnji razvoj i pomažu Vam u stjecanju novih znanja i vještina, a neizmjernu podršku savjetima i ljubavlju pružit će Vam i roditelji koji će biti ohrabrenje na svakom koraku Vašeg životnog puta. Na Vama je da povjerenje opravdate svojim zalaganjem i radom te se hrabro suočite s novim okolnostima i obavezama.

Poštovani nastavnici, na vama je da kao stupovi obrazovanja strpljivo i predano svoje znanje prenesete na nove generacije jer moderno, razvijeno društvo u kojem vlada jednakost prilika počiva na temeljima kvalitetnog obrazovnog sustava kojeg nastojimo svi zajedno izgraditi.

Dostupnost obrazovanja i ravnomjeran razvoj naših škola  garancija  su razvoja cjelokupnog hrvatskog društva kojemu Vi, dragi učenici i nastavnici, marljivim radom i zalaganjem dajete  velik obol i postajete čvrst temelj naše budućnosti.

Koprivničko-križevačka županija će i nadalje, usprkos izvanrednim okolnostima, kao glavni prioritet zagovarati ulaganje u obrazovanje kroz brojne investicije, projekte i programe kako bi materijalni uvjeti u školama dosegli najvišu razinu. Ponosimo se napretkom naših kapitalnih projekata – županijskog Centra kompetentnosti i izgradnje pet školskih sportskih dvorana u općinama, a u planu su i dogradnje i rekonstrukcije nekoliko škola u svrhu uvođenja jednosmjenske nastave te nove energetske obnove.

Svima Vama želim uspješnu školsku godinu punu zdravlja, kreativnosti i marljivosti u kojoj ćete svojim ponašanjem pokazati odgovornost prema vlastitom zdravlju, ali i zdravlju svojih bližnjih.

U toj nadi, u svoje osobno ime i uime svojih suradnika, želim Vam  sreću i uspjeh u savladavanju svih zadataka.

Vaš župan Darko Koren