Donacijom školi za slijepe završen projekt „I tvoj glas može biti dio rješenja“

Međunarodni projekt „I tvoj glas može biti dio rješenja“ OŠ Sveti Petar Orehovec, na simboličan je način priveden kraju u školi za slijepe i slabovidne „Vinko Bek“ u Zagrebu. Naime, Diani Kralj, ravnateljici te škole, na početku „Raspjevanog Beka“ pjevačkog natjecanja za slijepe učenike, uručen je Daisy player, uređaj koji omogućava kretanje po poglavljima, naslovima, podnaslovima zvučne knjige. Na tom će uređaju učenici Beka moći slušati zvučnu knjigu „Nulti sat“, autora Siniše Cmrka, koju su orehovečki učenici u sklopu svog projekta pretvorili u zvučnu knjigu u trajanju od 5 sati.  Ponosni su što je njihova knjiga postala sastavnim dijelom fonda Hrvatske knjižnice za slijepe i što će je zainteresirani članovi ove knjižnice moći posuditi i elektroničkim putem.

Orehovčani i njihovi partneri u projektu OŠ „Ivo Andrić“ iz Pranjana u Srbiji u sklopu projekta načinili su i kratki dokumentarni film o Čitalačkom klubu Koprivničko-križevačke županije (dostupan je na poveznici  https://www.youtube.com/watch?v=PrEh9wIFb8g  ), film o problemu imigranata  (dostupan je na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=DJ6FHUhvE7g ), film o paraolimpijki Nadi Vuksanović (dostupan na  https://www.youtube.com/watch?v=CTqhYEfxuW0 ) te radijsku igru na temu tolerancije prama drugim nacijama (dostupna je na poveznici https://soundcloud.com/user415408116 )

No, osim materijalnim produktima svog projekta partnerske škole iz Hrvatske i Srbije ponose se i time što su pokazale da su i male ruralne škole poput njihovih sposobne za organizaciju međunarodnih projekata. Ističu i zadovoljstvo zbog pohvala učenika koji su uživali na učeničkim razmjenama u Hrvatskoj i Srbiji. Učenička razmjena u Srbiji bila je sredinom travnja, a orehovečki učenici boravkom u Srbiji bili su izuzetno zadovoljni.

Osim  srdačnog prijema domaćina te upoznavanja njihove kulture i običaja jako ih se dojmilo druženje s djecom s posebnim potrebama na radionicama organiziranim u gradu Gornjem Milanovcu. Oduševljeni su bili i sportskim aktivnostima koje je vodila čuvena srpska parolimpijka Nada Vuksanović, te ističu kako su od parolimpijke i djece s posebnim potrebama naučili kako prijateljstvo nema granica.

Podsjetimo ovaj hrvatsko-srpski projekt škola ih iz Svetog Petra Orehovca i Pranjanja bio  je jedan od ukupno 266 prijavljenih na natječaju ACES-a, a samo su 42 projekta dobila sredstva za provođenje svojih projektnih ideja.

OŠ Sveti Petar Orehovec