Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica proslavio 25. rođendan

Svečanost obilježavanja 25 godina postojanja i rada Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica održana je danas, 31. ožujka u prostorijama Doma kojoj je prisustvovao župan Darko Koren sa suradnicima, predsjednica županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić, saborski zastupnici Damir Felak i Branko Hrg, ravnatelji županijskih ustanova, mnogobrojni uzvanici, korisnici i prijatelji Doma.

U uvodnom obraćanju ravnateljica Vesna Križan osvrnula se na povijesni razvoj ove županijske ustanove koja je započela s radom 1991. godine te razvoj usluga od tada do danas, istaknuvši spremnost na izazove novoga vremena kako bi se stvorio Dom kojim se svi ponose. „Poštujući visoke profesionalne standarde, svi zaposlenici ovog Doma nastoje pružiti korisniku što bolju uslugu, pri tome nikada ne zaboravljajući da u svakome od nas postoji potreba za toplom riječi, podrškom te toplim, prijateljskim osmjehom.“, naglasila je ravnateljica Križan. Zahvalila je Županiji na moralnoj i financijskoj pomoći bez koje ne bi bilo moguće postići ovako uspješne rezultate, posebno se zahvalila i prvoj ravnateljici Doma Anici Ranilović koja je uvelike zaslužna za postojanje i rad ovog Doma te za kraj naglasila, „U jednoj zajedničkoj sinergiji nastojimo generaciji koja nam je stvorila i ostavila stanovita materijalna, duhovna i moralna dobra, vratiti, poštivajući ih i pružajući im dostojnu skrb u danima kada oni to trebaju.“.

O uspješnosti rada ove županijske ustanove i pružanju kvalitetne skrbi za starije osobe prigodnim govorom obratio se i župan Koren te dodao, „Jedan i najveći razlog zbog čega ova naša ustanova funkcionira na ovakav način je upravo taj što smo nedostatak materijalnog supstituirali aganžmanom zaposlenika ove ustanove, a ponajviše ljubavi koja je uložena u ovaj naš Dom.“ Tom je prigodom župan Koren zaželio svim djelatnicima Doma prije svega puno zdravlja te još puno godina ovako uspješnog rada. „Ja sam iskreno radostan što sam i sam dio ove povijesti koju smo ovdje vidjeli i zahvaljujem se svima koji su imali ulogu u ovom uspješnom radu i želim vam svima puno zdravlja i uspjeha u daljnjem radu.“, dodao je župan Koren.

Važno je napomenuti kako je izgradnja Doma odobrena 1987. godine, a prve zaposlenike Dom je dobio 1991. godine, dok je mjesec dana kasnije primio i prve korisnike. Početkom svog rada Dom se samostalno financirao, a od 1992. godine počinje djelovati kao ustanova za brigu o starijim osobama u sustavu socijalne skrbi. Iako je 1991. godina bila vrlo teška zbog ratne situacije, Dom je ustrajao u svom radu pa je tako 2002. godine započeo i završio gradnjom druge faze te je te iste godine sklopljen i ugovor između Ministarstva rada, socijalne skrbi i Koprivničko-križevačke županije o prijenosu osnivačkih prava. Razvijanjem Doma kroz godine stvoren je i kulturno, zabavni, edukativni te rekreativni sadržaj u kojima korisnici aktivno sudjeluju, obilježavaju se prigodni datumi poput Valentinova, Božića, Dana obitelji, druži se sa drugim domovima umirovljenika te se odlazi na brojne izlete i hodočašća, a upravo time Dom je postao okosnica okupljanja osoba treće životne dobi. Za veselo i aktivno okruženje Doma zaslužan je klub „Mariška“ koji od 2002. godine djeluje te aktivno radi na projektima poput Pomoć u kući i dnevni boravak koji je korisnicima učinio život u trećoj dobi lakšim, a isto tako pruža i uslugu Halo pomoći. Koprivničko-križevačka županija 2003. prepoznala je vrijednost i značaj ove županijske ustanove te 2003. godina dodijelila nagradu za doprinos ugledu i promociji Županije.

Povodom današnjeg rođendana Doma, župan Koren otvorio je i izložbu ručnih radova prve ravnateljice Doma Anice Ranilović koja je ovu izložbu posvetila svim djelatnicima Doma koji sve ove godine nesebično i puni ljubavi doprinose razvoju ove županijske ustanove.

Današnji svečani program proslave upriličili su korisnici Doma uz mješoviti pjevački zbor umirovljenika grada Koprivnice pod vodstvom Ane Pleskalt, a proslava je završena himnom Doma u izvedbi Marka Košutića.

Služba ureda župana