Događanja u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica od 27. do 31.7.2015.

U tjednu od 27. do 31.7.2015. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održat će se niz programa za djecu i odrasle.
U ponedjeljak, 27.7.2015. od 17.30 do 18.30 sati u Dječjem odjelu održat će se Pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje. Pod vodstvomodgajateljice Marte Kečanović djeca će slušati simpatičnu pričuRiblja škola uz koju će otkriti bogat podmorski život jednog pravog grada na velikoj dubini te saznati više o ribljoj školi u kojoj se mora puno učiti jer su učiteljice stroge, a gradivo opsežno.
Radionica francuskog jezika „Vive le français! – Živiofrancuski!”održatće se u utorak, 28.7.2015., s početkom u 18.00 sati u Dječjem odjelu. Namijenjenaje djeciod 5 do 8 godina, a voditeljica jeprofesoricafrancuskogjezika Irena Novak. Polazniciradionicećekrozigru, pjesmu i pokretučitidane u tjednu.
U četvrtak,30.7.2015. s početkom u 13.00 sati održat će se radionica za djecu osnovnoškolske dobi „Mreža plus – istraži korisne web alate i aplikacije“. U radionici će djeca naučiti kako pretraživati i vrednovati informacije te služiti se web 2.0 alatima.
U petak, 31.7.2015. održat će se „Zdravstveni savjeti pod suncobranima“s početkom u 10.00 sati na terasi ispred knjižnice.O temi „Mentalno zdravlje – izvor snage i sigurnosti za pojedinca i obitelj“ govorit će Mirjana Grubić Marković,dr.med.spec.psih. Učenici usmjerenja za fizioterapeute: Ena Kukić, Valentina Gregurek i Patricia Zobec demonstrirat će vježbe i izvoditi relaksacijske masaže.
Poremećaji mentalnog zdravlja predstavljaju istinski zdravstveni problem kojem valja prići kao i problemu tjelesnog zdravlja. Zbog česte pojavnosti i sve veće učestalosti, čestog početka u mlađoj odrasloj dobi, narušavanja kvalitete života kako bolesnika tako i njegove obitelji, duševne bolesti i mentalni poremećaji predstavljaju jedan od važnijih javnozdravstvenih problema i u svijetu i kod nas. Sve više pažnje se polaže na očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja. Statistike o broju oboljelih, o uzrocima onesposobljenosti za rad, o bolničkom liječenju i uzrocima mortaliteta stavljaju mentalne poremećaje pri vrh liste najčešćih bolesti. Trend hospitalizacija zbog duševnih poremećaja je u porastu posljednjih 15 godina. Posljednjih godina se značajno povećala učestalost depresije. Depresivni poremećaj je jedan od najozbiljnijih mentalnih poremećaja koji uzrokuju duševnu patnju i razara funkcioniranje osobe . Predviđa se da će do 2020. godine depresija postati druga po redu na listi vodećih bolesti( prema procjenama SZO).

Mirjana Grubić Marković,dr.med.spec.psih. radi na Odjelu za psihijatriju Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica kao odjelni psihijatar.
Ostali programi
U radno vrijeme Knjižnice održavat će se čitaonica na otvorenom i prodaja otpisanih knjiga, a u Dječjem odjelu korisnici mogu sudjelovati u kompjutorskim radionicama, video projekcijama, glazbenim slušaonicama, posuditi kovčežiće iznenađenja „Igrajmo se s mamom i tatom, bakom i djedom“, „Igraj se i uči“, posuditi torbice za učenje stranih jezika, sudjelovati u nagradnom online glazbenom kvizu i u izboru za naj-slikovnicu ljeta.
Ljetno radno vrijeme Knjižnice od 23.6. do 28.8. je ponedjeljkom i utorkom od 12.00 do 19.00 sati, srijedom, četvrtkom i petkom od 8.00 do 15.00 sati.

Pripremila: Danijela Petrić