Događanja u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica od 12.10. do 17.10.2015.

I ovaj tjedan je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ pripremila niz zanimljivih događanja za djecu i odrasle. U četvrtak, 15. 10. počinje Mjesec hrvatske knjige,manifestacija koja se obilježava u cijeloj Hrvatskoj sa središnjomtemom vezanom uz Međunarodnu godinu svjetlosti i tehnologije zasnovanu na svjetlukoju je proglasila Opća skupština UN-a.
Prije nego što započnu aktivnosti vezane uz Mjesec hrvatske knjige, u ponedjeljak 12.10. godine održat će se redovita Pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje koju će vodite odgajateljica Branka Grudić. Ovoga će ponedjeljka predškolci u Dječjem odjelu od 16.30 do 18.00 satiuživati u pričiKad je ljuta vjeverica ne sluša.
U Mjesecu hrvatske knjige Dječji odjel i Bibliobus pripremaju pravo iznenađenje za svoje članove. Od 15.10.uvode novu uslugu pod nazivom „Vrećica iznenađenja“.U posudbi će se naći po 15 vrećica koje su podijeljene po različitim temama kao što su zdrava prehrana, bonton, svemir, rođendanske zabave i sl. U vrećicama se nalazi nekoliko knjiga, odnosno slikovnica i tematskih priručnika, društvena igra i aktivnost vezana uz temu. „Vrećice iznenađenja“ namijenjene su djeci predškolske i niže osnovnoškolske dobi, a djeca i njihovi roditelji i odgajatelji u dječjim vrtićima će ih moći posuditi na rok od 30 dana.Vrećice su donacija tvrtke Hartmann d.o.o., a za njihov je sadržaj i odabir medija zaslužna Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.
U četvrtak 15.10.obilježavamo i Dan bijelog štapa. Tim će povodom u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije u izlozima Knjižnice biti priređena izložba i reprodukcija zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne osobe. Na taj će način Koprivničanci dobiti priliku čuti kako slijepi i slabovidni „čitaju“.
U četvrtak 15.10. u 19.00 sati u Stručno-znanstvenom odjelu bit će održana večer s Melitom Kraus, ilustratoricom i likovnom umjetnicom. Povod njezinom gostovanju su dva izdanja Priče o Golemu o čemu će govoriti dr. sc. Irena Miličić sa Sveučilišta Sjever, a s Melitom Kraus razgovarat će Sanja Švarc-Janjanin, predsjednica Židovske općine u Koprivnici. Večer je organizirana u suradnji sa Židovskom općinom Koprivnica uz Dane židovske kulture i početak Mjeseca hrvatske knjige. Pozivaju se svi zainteresirani da dođu na susret s Melitom Kraus te da osim toga u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica pogledaju neuobičajenu izložbu radova ove zanimljive autorice.
U subotu 17.10. u 10 sati u Dječjem odjelu bit će održana kreativna radionica za djecu„Ono si što čitaš – kreiraj svoju idealnu policu knjiga“. Tijekom radionice će djeca uz pomoć knjižničarke Dolores Vrbanić birati omiljene knjige i fotografirati ih različitim uređajima: fotoaparatom, mobitelom i tablet računalom. Fotografije će kasnijeobraditi u posebnom računalnom programu i napraviti zajedničku idealnu policu knjiga.
U subotu 17.10. od 9 do 13 sati bit će održana Prva jesenska tržnica knjiga u suradnji sa Šarenim dućanom iz Koprivnice. Zbog velikog interesa građana za prodajom knjiga na ljetnim tržnicama, Knjižnica i Šareni dućan organizirat će i Jesenske tržnice knjiga koje će se održavati svaku 3. subotu u mjesecu. Svi zainteresirani građani mogu bez prethodne najave donijeti svoje knjige i prodavati ih ispred knjižnice ili u veži u slučaju lošeg vremena, a Knjižnica će prodavati svoje otpisane primjerke u Odjelu za odrasle.

Maja Krulić Gačan