Divlje svinje uzrokovale štetu na području Legrada

Temeljem zahtjeva načelnika Općine Legrad županijski Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam organizirao je u utorak 22. svibnja u Legradu sastanak o štetama na poljoprivrednim površinama koje su uzrokovale divlje svinje. Štete su počinjene na područjima Zajedničkog otvorenog lovišta broj VI/104 – KOPRIVNICA 1, Državnog lovišta broj XX/1 – DUBRAVA i „Ornitološkog rezervata Veliki Pažut“.

Uz domaćina, načelnika Općine Legrad Mladena Vernića, sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Darko Sobota, ravnateljica Javna ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Županije Željka Kolar i lovni inspektor Vedran Zlatar. Sastanku kojem je prisustvovalo više od 50 poljoprivrednika i lovaca nisu se međutim odazvali predstavnici Ministarstva poljoprivrede – Uprave za lovstvo.

Najvećim problemom je označeno to što usjeve na poljoprivrednim površinama uništavaju divlje svinje s područja Velikog Pažuta, koje čak dolaze i u blizinu naselja. Stoga su se sudionici sastanka složili da će se od Ministarstva tražiti povećani odstrel divljači i redukcijski odstrel u ornitološkom rezervatu.