Delegacija Koprivničko-križevačke županije na Generalnoj skupštini Europskih regija

Delegacija Koprivničko-križevačke županije u sastavu župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota i Melita Birčić ravnateljica PORE razvojne agencije Podravine i Prigorja vratila se sa Genaralne skupštine europskih regija (AER) koja se održavala od 26. studenog do 27. studenog 2009. godine u Francuskoj u gradu Belfort.

Okupilo se više od 600 političara, dužnosnika, energetskih stručnjaka i međunarodnih novinara, AER-a. Bio je to najvažniji energetski događaj u ovoj godini.

Glavna tema skupštine bila je – energetski odgovorna Europa: Regionalna raznolikost i inovacije za rast i radna mjesta u Europi.

Svijesni kako su klimatske promjene jedne od najznačajnih socijalnih, ekonomskih i ekoloških prijetnja širom svijeta, regije igraju ključnu ulogu u postizanju ciljeva smanjenja emisija i prilagodbi klimatskim uvjetima. Velik broj područja u Europi s inteligentnom energetskom politikom ne samo da doprinose borbi protiv učinaka klimatskih promjena nego otvaraju nove gospodarske mogućnosti i perspektive za svoje građane. Cilj je da se iskoriste mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije za decentraliziranu opskrbu energijom, te za ona poduzeća i industrije koja smanjuju emisiju stakleničkih plinova, investiranje u obnovljive izvore energije, energetski učinkovitije zgrade i uređaje.

Regije članica Skupštine europskih regija smatraju da se odgovorna Europska rješenja moraju temeljiti na inovacijama i teritorijalnim raznolikostima  kako bi pridonijela rastu radnih mjesta u Europi.