Delegacija EU-a poziva organizacije civilnog društva da informiraju građane o Europskoj uniji – dostupno 400.000 eura bespovratnih sredstava

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj objavljuje poziv na dostavu prijedloga projekata otvoren neprofitnim organizacijama registriranim u Hrvatskoj.

Ukupno je dostupno 400.000 eura za projekte namijenjene informiranju hrvatskih građana o Europskoj uniji općenito i posljedicama koje donosi članstvo u EU-u. Bespovratna su sredstva financirana iz Programa informacije i komunikacije za 2012. u sklopu IPA programa (IPA INFO), što znači da će njima izravno upravljati Delegacija EU-a.

Opći ciljevi objavljenog poziva su:

  • povećati opće razumijevanje EU-a, njezinih politika i programa;
  • povećati znanje o mogućnostima i koristima za građane prije i poslije pristupanja EU-u, kao i o izazovima članstva u EU-u;
  • pružiti podršku hrvatskim institucijama i Delegaciji EU-a u njihovim naporima komuniciranja pitanja vezanih uz EU hrvatskim građanima.

Europska unija financirat će minimalno 50% do maksimalno 80% ukupno procijenjenih prihvatljivih troškova akcije. Svaki zatraženi iznos bespovratnih sredstava mora biti između minimalnog iznosa od 50.000 eura i maksimalnog iznosa od 80.000 eura.

Zainteresirane organizacije civilnog društva trebaju svoje ideje predstaviti na za to predviđenom obrascu do 5. studenog 2012. Prijedlozi će se razmotriti te će izabrani podnositelji ponuda biti zamoljeni podnijeti pune prijave (tentativni rok za podnošenje je 18. veljače 2013.) za projekte koji bi se indikativno počeli provoditi sredinom 2013. godine.

Smjernice za podnositelje ponuda dostupne ovdje.

Vesna Pribeg, dipl.iur.