Dani i svetkovina sv. Marka Križevčanina

U nedjelju, 7. rujna u Križevcima je proslavljen blagdan svetog Marka Križevčanina, zaštitnika Koprivničko-križevačke županije i Varaždinske biskupije. Svečanost je započela procesijom od konkatedrale sv. Križa kroz grad do Trga Josipa Juraja Strossmayera. Misno slavlje predvodio je biskup bjelovarsko-križevački mons. dr. Vjekoslav Huzjak u kapeli sv. Marka Križevčanina. Uz brojne hodočasnike i vjernike u ime Koprivničko-križevačke županije misi su prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota. Među brojnim uvaženim gostima bili su i članica EU Parlamenta Marijana Petir, saborski zastupnik i križevački gradonačelnik Branko Hrg, saborski zastupnik i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, predstavnik Vlade Božidar Štubelj, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te nekoliko zamjenika župana, gradonačelnika i općinskih načelnika.

U sklopu proslave svetkovine sv. Marka Križevčanina održan je i četrnaesti susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2014“ te deveti susret udruga Hrvatske „Hrvatski domobran“.

Sveti Marko Križevčanin treći je hrvatski svetac, Papa Ivan Pavao II proglasio ga je svetima 1995. godine u Košicama. Slavi se na dan pogibije 7. rujna, a centralna proslava je u Križevcima koji su na taj dan veliko hodočasničko odredište. Program proslave Dana Svetog Marka Križevčanina i biskupije, održava se krajem kolovoza do sredine rujna, a ispunjeni su mnogobrojnim duhovnim sadržajima.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.