Dan za znanost dobio Povelju za Naj-akciju 2014.

Uoči petnaeste obljetnice akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” i 25 godina Konvencije UN-a o pravima djece, Dan za znanost je u ponedjeljak, 24. studenoga proglašen za jednu od najboljih ovogodišnjih akcija za djecu u Republici Hrvatskoj. Povelja za Naj-akciju 2014. dodijeljena je Gradu Koprivnici (koji nosi status Grada prijatelja djece od 2007. Godine) te je na svečanosti u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu uručena organizatorima projekta, ravnatelju Gimnazije Vjekoslavu Robotiću i voditeljici projekta Marini Furkes.

Dan za znanost novi je projekt Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica koji je održan u svibnju 2014. u cilju promicanja i popularizacije znanosti. U realizaciji projekta sudjelovalo je više od 50 znanstvenika iz znanstvenih ustanova s kojima Gimnazija već surađuje ili suradnju tek počinje.

Znanost je prvenstveno zanimljiva disciplina koja može uz dobar prikaz zainteresirati širu populaciju, ali koliko je zanimljiva, toliko može biti i neshvatljiva. U tome i jest njezina ljepota koju na ovakvim događajima prepoznaju svi sudionici. Dan za znanost donio je Koprivnici novi događaj koji je zaživio ove godine, a samom svojom realizacijom dobio je budućnost upravo zbog posjetitelja koji su bili potaknuti znanstveno djelovati i nakon samog događaja. Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica nastojat će održati tradiciju ovog događaja kako bi se u ljudima probudila svijest o važnosti osobnog znanstvenog djelovanja u zajednici, a posebno znanstvenog djelovanja djece i novih mladih naraštaja.

Ovom prilikom zahvaljujem, prije svega, ravnatelju gospodinu Vjekoslavu Robotiću te svima ostalima koji su Danu za znanost ukazali jedno veliko povjerenje, podržali ga i uvidjeli u njemu kvalitetu i napredak ne samo pojedinaca već i zajednice u kojoj ti pojedinci djeluju.

Marina Furkes, mag. educ. math. etpsyh.