Dan ružičastih majica u Obrtničkoj školi Koprivnica i Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac

Ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu ružičastoj majici, koju je nosio u znak podrške svojoj majci koja je bolovala od karcinoma. Školske kolege odlučile su dići svoj glas protiv nasilnika i solidarizirati se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama i od tada se posljednje srijede u veljači diljem svijeta obilježava ovaj dan s ciljem prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Obrtnička škola Koprivnica već četvrtu godinu zaredom obilježava ovaj dan, a tom je prilikom organizirano nekoliko događaja koje je posjetio zamjenik župana Ratimir Ljubić. Uz izložbu likovnih radova, održan je koncert benda Top hat, a u hodniku škole postavljena je boksačka vreća koju su učenici mogli koristiti. Kao što je pojasnio ravnatelj Zdravko Martić, Obrtnička škola odlučila se na ove aktivnosti jer im je želja potaknuti učenike da odaberu hobi koji im može pomoći u nošenju sa stresom i frustracijama. Zamjenik Ljubić dodao je kako u školama postoje zabilježeni slučajevi međuvršnjačkog nasilja, a ovim se putem ukazuje na to, potiče se prevencija, kao i prijava nasilja. Još je kazao kako Županija uvijek daje podršku takvim programima.

Također, županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova iniciralo je i organiziralo prvu akciju povodom Dana ružičastih majica 2014. godine u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac, a kasnije se kampanja provodila i u drugim školama. Ove je godine potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić održala interaktivno predavanja za učenike osmih razreda u      đurđevačkoj osnovnoj školi na temu vršnjačkog nasilja, ali i obiteljskog, uz naglasak na nasilje u vršnjačkim vezama. Također je učenicima podijelila letke, koje je Povjerenstvo u dogovoru pripremilo i za druge škole.

Za učenike sedmog razreda djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke Maja Gregurović i Dražen Magdić održali su predavanje i razgovarali s učenicima o nasilju putem društvenih mreža. Završna priredba održana je u sportskoj dvorani, gdje je ravnatelj škole Danijel Domišljanović zahvalio svim sudionicima, učenicima, djelatnicima i gostima na mnogobrojnim aktivnostima kojima je obilježen ovaj dan i tako poslana poruka: NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Služba ureda župana