Dan ružičaste vrpce obilježen na gradskim trgovima diljem Županije

Na gradskim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu u subotu 6. listopada obilježen je Dan ružičaste vrpce, 19. po redu, kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Na koprivničkom glavnom trgu podršku ovoj važnoj akciji u organizaciji Udruge žena s bolestima dojke „Nada“ dali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, kao i predstavnici Grada Koprivnice te brojni građani. Predsjednica Udruge „Nada“ Željka Zetović tom je prilikom naglasila važnost odaziva žena na redovite pregleda, kao i provođenje samopregleda, dodavši kako, prema dostupnim podacima, na području Županije oboli u prosjeku 80-tak žena godišnje, dok je to na razini Hrvatske oko 2 i pol tisuće.

Dan ružičaste vrpce u organizaciji Kluba žena s bolestima dojke „Agata“ održan je na križevačkom glavnom trgu, a akciju je tamo podržao župan Darko Koren te saborski zastupnik Branko Hrg i predstavnici Grada Križevaca, dok je u Đurđevcu građane informirala Udruga žena s bolestima dojke „Narcise“.

Podjelom ružičastih vrpci i edukativnog materijala o samopregledu dojki  želi se skrenuti pozornost na važnost prevencije raka dojke i važnost odlaska na preventivne preglede i mamografiju, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naime, 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju. Obilježavanjem ovog dana potiče na razmišljanje i djelovanje u vezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu.

Organizator Dana ružičaste vrpce na nacionalnoj razini je Europa Donna Hrvatska, a cijeli mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr