Dan narcisa na đurđevačkom Trgu sv. Jurja

U subotu 22.ožujka je na đurđevačkom Trgu sv. Jurja održana humanitarna akcija Dan narcisa u organizaciji Udruga žena s bolestima dojke “Narcise”, predvođena predsjednicom Katarinom Sokač i županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, predvođenog predsjednicom Vericom Rupčić, a uz potporu đurđevačke OŠ Grgura Karlovčana. Članice udruge i PZRS su prodavale narcise te prikupile 2.213 kuna, a učenici predvođeni učiteljicama Ljubicom Vuković i Željkom Mihočka, pored narcisa su prodavali  i uratke vlastite izrade te na taj način prikupili 2.150 kuna. Prikupljena sredstva su namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, odnosno za organizaciju i provođenje edukativnih predavanja, koja provodi Udruga “Narcise”.

Broj oboljelih od raka dojke raste, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. On je na prvom mjestu od svih malignih bolesti od kojih obolijevaju žene. U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2500 žena, a oko 1000 ih umre, što znači da svaki dan od te maligne bolesti umru dvije do tri žene. U Europi se bilježi 450 000 novooboljelih žena godišnje, a umire ih 140 000. Svake 2 minute u Europi jedna žena oboli, a svakih 6 minuta jedna žena umire od raka dojke.
Danas, nažalost, ima sve više mladih žena koje obolijevaju. Iako svjesne da je ta bolest sve veći problem, mnoge, nažalost, prekasno stignu k liječniku.

Ako se bolest otkrije u početnom, lokaliziranom stupnju, više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti. Znanstveno je dokazano da se redovitim mamografskim pregledima u dobi od 50 do 69 godina smrtnost može smanjiti 20 do 35 posto. Stoga je od izuzetne važnosti u okviru sekundarne prevencije da sve žene redovito obavljaju mamografske preglede, posebice one žene koje su u rizičnoj skupini. Važna je i edukacija ostatka populacije te stvaranja specijaliziranih centara s multidisciplinarnim pristupom. U okviru svake akcije Udruge “Narcise” pa tako i ovaj puta posebno je upućen apel ženama, koje su obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke da se obavezno odazovu na poziv, koji dobiju na kućnu adresu. Ako su pak iz nekih razloga propustile zakazani termin za mamografiju, mogu se javiti na besplatni telefon 0800 200 162 od 7.30 do 15 sati, gdje mogu dogovoriti termin koji im odgovara. Dakle, vrijeme pregleda uvijek se može promijeniti pozivom na taj telefon. Pravodobna dijagnoza spašava ženama život. A u okviru djelovanja Udruge  oboljelima se pruža podrška u nastojanju da pobijede bolest. Također se pružaju savjeti i pomoć u različitim fazama bolesti i liječenja.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić