“Daleko od grada – i od prava? Ljudska prava u ruralnim područjima”

U Hrvatskom saboru održana je konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u organizaciji pučke pravobraniteljice, u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, pravobraniteljicom za djecu i pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom. Na konferenciji pod nazivom “Daleko od grada – i od prava? Ljudska prava u ruralnim područjima” sudjelovala je Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije te je bila jedna od 4 panelistice na panelu “Položaj žena u ruralnom području iz aspekta ravnopravnosti spolova”.

Tom prilikom prezentirala je rad PZRS usmjeren prema ženama u ruralnim područjima kroz suradnju s različitim udrugama, organizaciju predavanja u cilju očuvanja zdravlja, kao i tematskih tribina te organizaciju i sudjelovanje u različitim priredbama. Osvrnula se i na problematiku nasilja nad ženama koja je uvelike prisutna u ruralnim područjima, kao i na aktivnosti koje provodi Povjerenstvo s ciljem prevencije i pomoći ženama žrtvama nasilja, kao i na nedostatak “Sigurne kuće”. Također je iznijela podatke o političkoj participaciji žena u JLS, koji su poražavajući usprkos aktivnostima i kampanjama koje se provode u kontinuitetu.

Posebni naglasak na panelu bio je na inicijativi i organizaciji Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, koji je biranim riječima pohvalila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Cilj projekta je umrežavanje žena radi unapređivanja položaja žene u ruralnom prostoru, razmjene iskustava, znanja i vještina te afirmacije žena u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima. Intencija je uključivanje što većeg broja žena s prezentacijom različitosti života današnje žene u ruralnim područjima. Bitna je njihova svestranost i kreativnost s naglaskom na njegovanje tradicije, kulturne baštine, izričaja i običaja Podravine i Prigorja. Festival je jedinstveni projekt u RH, a značaj i vrijednost Festivala je prepoznata i u okviru EU pa je uvršten u kalendar događanja Odjela za ruralni razvoj u Europskoj komisiji. Ovo je bila prava prilika da se Festival promovira na državnoj razini, budući da su na konferenciji sudjelovali predstavnici državnih institucija i institucija za ljudska prava, akademske zajednice, nadležnih tijela, stručnih službi te udruga civilnog društva.

Cilj ove konferencije bio je kroz panele doprinijeti podizanju svijesti o svakodnevnim poteškoćama stanovnika ruralnih područja i potaknuti javnu raspravu o važnosti zaštite njihovih ljudskih prava i podizanja kvalitete života u kontekstu budućih reformi sustava javnih usluga.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije