Comenius školska partnerstva – projekt “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe”

Od 7. do 13. svibnja 2014. godine koordinatorica projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” naše škole, Sunčica Vuljak i članice učiteljskog Comenius tima, ravnateljica Karolina Vidović i učiteljica hrvatskog jezika, Sanja Danček, posjetile su Španjolsku, jednu od 6 zemalja partnera. S projektom je OŠ Koprivnički Bregi započela prošle školske godine, kada smo odradili tri mobilnosti – u Latviju, Rumunjsku i Italiju, a ove školske godine u Tursku i Poljsku, nakon čega smo i sami bili domaćini. Mobilnost u Španjolsku bila je posljednja mobilnost u sklopu našeg projekta.

Tijekom boravka u Španjolskoj naši su nam domaćini pokazali svoj grad, Jerez de la Frontera. Dodatak imenu „de la Frontera“ (u prijevodu: na granici) iza mnogih imena naselja te regije ukazuje na to da je to područje dugi niz godina predstavljalo granicu između Maura i kršćanskog stanovništva. Jerez je domovina poznatog šerija koji se na španjolskom zove (vino) Jerez. Naziv šeri uobičajen u drugim jezicima potječe od starog izgovora imena grada Xereza (čita se šerez) koja se izvodi iz arapskog naziva grada, Sherish. Zadivila nas je vinarija Gonzeles Byass, ne samo svojim vinima nego i uređenjem prostora i veličinom. Jerez je također poznat po kraljevskoj andaluzijskoj školi jahanja. Imali smo priliku vidjeti „ples španjolskih konja“ i razgledati staje i popratne prostorije.

Osim Jereza posjetili smo Cádiz , grad i luku u jugozapadnoj Španjolskoj. Središte je istoimene provincije, koja jedna od osam provincija koja čine autonomnu zajednicu Andaluzija. Cádiz se smatra najstarijim stalno naseljenim naseljem u zapadnoj Europi. Taj se grad osim prekrasnim građevinama može pohvaliti i dugačkom pješćanom plažom na kojoj stanovnici grada provode puno vremena baveći se sportom i družeći se.

Sljedeći grad koji smo posjetili bio je Vejer de la Frontera. Stari grad opasan je 2 km dugim gradskim zidinama, a zanimljiv je i po tome što su sve fasade bijele boje. U tom smo gradu vidjeli tradicionalnu žensku odjeću (la Cobijada) u koju su se kršćanke odijevale u tom gradu sve do 1939, a podsjeća na odjeću muslimanki.

U nedjelju smo posjetili grad Sanlucar de Barrameda smješten na ušću rijeke Guadalquivir u Atlantski ocean. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i nacionalni park Doñana.

Naši su domaćini prekrasno uredili svoju školu mnogobrojnim radovima učenika vezanim uz projekt Comenius, ali i uz ostale nastavne sadržaje kojima se bave tijekom godine. Priredili su priredbu na kojoj su djevojčice plesale flamenko i pjevale, a iznenadio nas je nastup trbušne plesačice. Koordinatorica naše škole održala je u 4. razredu nastavni sat na kojem je održala natjecanje u poznavanju Hrvatske pomoću kviza. Učenici su za svoj trud bili nagrađeni hrvatskim bombonima. U školi je također održan sastanak koordinatora. Za to su vrijeme ostali članovi tima učili plesati flamenko.

Naša se mobilnost održavala u vrijeme najveće svečanosti u Jerezu – Feria de Jerez, poznate i kao Feria de Caballo. Riječ je o najvažnijoj proslavi u tom gradu. Povijest ove svečanosti vodi do srednjeg vijeka, kada su se seljaci tijekom jednog tjedan sastajali kako bi prodali ili kupili životinje, prvenstveno konje, što su imali običaj proslaviti nazdravljajući šerijem. Ferija je podijeljena na dva dijela: jedan čine dvije ulice koje se sijeku pod pravim kutom nadsvođene mnogobrojnim svjetlima u kojem se nalaze barovi i restorani, a drugi dio je zabavni park za djecu.

Španjolska nas je oduševila svojom ljepotom, klimom, kulturom, a prije svega srdačnošću naših domaćina. Pred nama je završni dio projekta – pisanje završnog izvješća, no s obzirom na prekrasna iskustva koja smo stekli za vrijeme trajanja ovog projekta, nadamo se da će u budućnosti biti još sličnih projekata u kojima ćemo sudjelovati.

Nadamo se da ćete i ovaj puta medijski popratiti događaje vezane uz ovaj projekt.

 Koordinatorica projekta:
Sunčica Vuljak