Comenius školska partnerstva – projekt “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe”

Od 25.-29. ožujka 2014. godine OŠ Koprivnički Bregi bila je domaćin mobilnosti u Hrvatskoj u sklopu Comenius projekta “Customs, traditions and art: a river flowing around Europe” u kojem sudjeluje zajedno s još 6 zemalja – Italijom, Španjolskom, Latvijom, Poljskom, Rumunjskom i Turskom. Ovo je bila šesta mobilnost po redu, a zadnju će organizirati škola partner iz Španjolske.

Budući da se već skoro dvije godine bavimo ovim projektom, željeli smo svojim gostima u ovih nekoliko dana pokazati barem djelić naših prirodnih i kulturnih znamenitosti, običaja i tradicija. 25. ožujka goste smo dočekali u Zagrebu, gdje su imali prilike posjetiti Zagrebačku katedralu, Trg bana Josipa Jelačić i Gornji grad. Sljedeći je dan bio najvažniji za nas domaćine, budući da su u srijedu gosti došli posjetiti našu školu. Ujutro su goste u našoj područnoj školi u Glogovcu goričkim doručkom počastile članice Udruge žena Glogovac. Osim izvrsnog doručka goste su razveselili i naši učenici koji su ih veselo dočekali i ispratili. Razgledali su učionice naše male područne škole i upoznali se s učiteljicama i učiteljem koji tamo rade. Uslijedio je posjet matičnoj školi u Koprivničkim Bregima gdje su goste dočekali učenici članovi Comenius skupine. Oni su ih proveli kroz vrtić i školu. Pridružila nam se i vicekonzulica Veleposlanstva Republike Poljske, gospođa Agata Kozłowska. Nakon razgledavanja škole naši su gosti pogledali predstavu koju su za njih pripremili učitelji i učenici naše škole. Svaku smo zemlju pozdravili jednom točkom – Latviju latvijskim plesom Oira, Poljsku dijalozima na poljskom, Tursku legendom o Picokima, Italiju pjesmom na hrvatskom i talijanskom, Rumunjsku brojalicom na rumunjskom, Španjolsku plesnom točkom pod nazivom „Korida“, a na kraju programa goste je oduševila naša folklorna skupina. Nakon kratke pauze u kojoj su se gosti imali prilike zasladiti kolačima koje su za njih pripremile majke i bake učenika iz Comenius skupine, naši su gosti održali jedan sat u svakom razredu matične škole. Prezentirali su im svoju zemlju i običaje, svoj jezik, komunicirali s učenicima, pjevali i zabavljali se. Koordinatori 7 zemalja održali su sastanak na kojem su raspravljali o tome što je još potrebno napraviti do završetka projekta, a njihovi kolege sudjelovali su u uskršnjoj radionici, na kojoj su izrađivali uskršnje čestitke i pisanice. Nakon ručka razgledali smo Koprivnicu s naglaskom na važnost biciklizma u gradu obilazeći sve skulpture biciklu. Vratili smo se u Koprivničke Brege kako bismo uživali u programu i večeri organiziranoj u Društvenom domu. Goste je pozdravila koordinatorica projekta, Sunčica Vuljak, a zatim im se obratio načelnik općine Koprivnički Bregi, gospodin Hudić, koji im je na vrlo zanimljiv način prezentirao Općinu, a iznenadio je goste i prikladnim poklonima. U programu su nastupali članovi KUD-a Delovi, Udruga žena Koprivnički Bregi, koja im je pokazala kako se priprema Bregovska pita te Zbor mladih crkve sv. Roka. Velečasni Jospi Koščak blagoslovio je večeru, a nakon večere gosti su zaplesali uz tamburaški sastav „Lunari“.

Nakon ovog uspjelog dana goste smo vodili i u naš najpoznatiji NP Plitvička jezera, a u petak su posjetili Galeriju naivne umjetnosti i Galeriju Josipa Generalića u Hlebinama te Stari grad u Varaždinu.

Gosti su nas napustili u subotu ujutro puni lijepih dojmova i zadovoljni organizacijom i viđenim znamenitostima.

Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama koji su sudjelovali u organizaciji mobilnosti, te svima koji su sudjelovali u programu večere u domu i pripremanju večere i ukrašavanju doma.

Koordinatorica projekta,
Sunčica Vuljak