Cijepljenje građana glavna tema sastanka župana s predsjednikom Vlade RH

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu jučer je održan redovni sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina.

Sastanku je u ime Hrvatske zajednice županija i Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren, a glavne teme bile su daljnja dinamika kampanje cijepljenja i koordinacija aktivnosti koje se odnose na suzbijanje epidemije te pripremu turističke sezone, kao i nastavak partnerstva i suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, Nacionalni plan oporavka i otpornosti i novi Višegodišnji financijski okvir.

Predsjednik Vlade Plenković pozvao je župane da dodatno potaknu građane na cijepljenje: „Primjećujemo opadanje interesa za cijepljenje na dnevnoj bazi jer se dio građana ne želi cijepiti, a dio misli da je pandemija gotova, no jedino je cijepljenje prava zaštita od koronavirusa. Republika Hrvatska trenutno je na 39,8 posto procijepljenih prvom dozom, a ukupno na 17,2 posto. Plan je da do 30. lipnja prvom dozom bude cijepljeno od 50 do 55 posto građana.“

Također je pojasnio kako će u idućem financijskom razdoblju Europske unije više sredstava biti usmjereno lokalnom i regionalnom razvoju, daljnjem razvoju teritorijalnih instrumenata i većoj integraciji ulaganja iz raznih izvora.

Predstavljene su i aktivnosti u segmentu turizma – s jedne strane stavljen je fokus na sigurnost destinacije te je u tu svrhu napravljena web stranica s informacijama za turiste, a preko 15 tisuća subjekata u turizmu i ugostiteljstvu nositelji su nacionalne sigurnosne oznake te su uspostavljeni sigurnosni protokoli u turističkom sektoru, zajedno s uputama i edukacijama za turističke djelatnike. S druge strane, s ciljem lakšeg putovanja, uvedene su EU digitalne COVID potvrde i jednostavniji kriteriji prelaska državne granice te je uspostavljeno više od 300 punktova za testiranje turista.

Okupljene je kao potpredsjednik Hrvatske zajednice županija pozdravio župan Koren te istaknuo: „Obzirom na to da je od koronavirusa umrlo više od osam tisuća građana, to je za cijelo društvo, a posebno za njihove obitelji, nenadoknadiv gubitak, kao i poziv svima nama na visoki stupanj odgovornosti. Svi zajedno moramo uložiti dodatne napore kako bi potaknuli građane na cijepljenje i postigli kolektivni imunitet.“

Dodao je kako, osim ugroze za zdravlje koronavirus, predstavlja i ozbiljan problem u gospodarskom smislu: „Korona kriza Hrvatsku je dosad koštala 32 milijarde kuna te se moramo usmjeriti na očuvanje radnih mjesta, poticanje daljnjeg razvoja, osiguranja naknada za one koje je ova kriza najviše pogodila i stvaranje novih prilika. Vjerujem da ćemo partnerskim odnosom ostvariti zacrtane ciljeve i potaknuti gospodarski oporavak, obnoviti potresom pogođena područja te povećati kvalitetu života naših građana.“

Na sastanku su otvorene još neke teme od interesa za županije – pitanje centara za gospodarenje otpadom, katastarske mjere, uređenje javnog linijskog prijevoza te razvojni sporazumi.

 

Služba ureda župana

Foto: HZŽ, tportal.hr