Četvrtoj generaciji pčelara podijeljena Uvjerenja o osposobljenosti

U koprivničkom kinu Velebit četvrtoj generaciji polaznika podijeljena su Uvjerenja o osposobljenosti za zanimanje pčelar/pčelarica. Program osposobljavanja uspješno je završilo 68 pčelara s područja Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije. Svečanosti su prisustvovali Denis Maksić, voditelj odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo, Nina Krnjak iz Hrvatske poljoprivredne agencije i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Josip Nakić Alfirević.

Polaznici su prije same svečanosti prisustvovali i predavanju više stručne suradnice Nine Krnjak, koja ih je upoznala sa radom Odjela za kontrolu meda. Nakon toga bio je prikazan dokumentarni film „Više od meda“, švicarski kandidat za Oscara 2014. godine u kategoriji najboljeg stranog filma, koji pokušava odgovoriti na pitanje zašto već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju.

Pučko otvoreno učilište već četvrtu godinu zaredom zajedno sa županijom Koprivničko- križevačkom organizira Malu poljoprivrednu akademiju kako bi naši poljoprivrednici stekli što više znanja i vještina. U sklopu te akademije nalazi se 13 verificiranih programa, a u pripremi je još nekoliko programa. Do sada je MPA uspješno završilo 825 polaznika, od toga 204 pčelara.

Krešimir Štefanić