Čestitka povodom Svjetskog dana darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja s ciljem ukazivanja na važnost i potrebe sigurne krvi i krvnih pripravaka, a ujedno je i zahvala svim dobrovoljnim darivateljima. Svake godine spašavanje milijuna života ovisi o transfuzijama krvi i krvnih pripravaka.

Na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj u svibnju 2005. godine, ministri zdravstva iz cijelog svijeta donijeli su jednoglasnu izjavu o predanosti i podršci dobrovoljnom darivanju krvi. Tada je 14. lipnja proglašen Svjetskim danom darivatelja krvi u čast nobelovca, dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine, koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.

Ovom plemenitom gestom spašavaju se brojni životi, naročito u hitnim situacijama, stoga iskreno zahvaljujemo dobrovoljnim darivateljima krvi na Vašoj dobroj volji i želji da nesebično pomognete drugima.

Ponosni smo što je upravo Koprivničko – križevačka županija već godinama na prvom mjestu u Hrvatskoj kada je u pitanju broj darovanih doza krvi po broju stanovnika te vjerujemo kako ćemo to hvalevrijedno mjesto zadržati i dalje.

Spasite život. Darujte krv.

 

Župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić