Čestitka povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990. rezolucijom 45/106, kako bi se potaknulo države da osobama treće životne dobi osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Na Međunarodni dan starijih osoba prisjećamo se cjelokupnog njihovog doprinosa u izgradnji suvremenog društva, a njihovo znanje i iskustvo dragocjeni su nam izvori znanja i mudrosti. Obilježavanjem ovog dana nastoji se podići svijest u javnosti o izazovima i problemima s kojima se stariji ljudi svakodnevno susreću, kako bi se smanjila njihovu marginaliziranost i izoliranost te donijelo adekvatne mjere protiv njihova zapostavljanja i siromaštva. Prigoda je to da progovorimo o našim sugrađanima, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški.

Koprivničko-križevačka županija na razne načine brine o podizanju kvalitete života starijih osoba, gdje je važno istaknuti naš Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi te Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, kao i oblike izvaninstitucionalne skrbi, poput projekta gerontodomaćica. Briga o starijima nije samo obveza obitelji, već i šire zajednice čija je zadaća osigurati im sve mogućnosti za zdravo i aktivno starenje te participaciju u društvu.

Naša je želja odužiti Vam se za sve što ste učinili za razvoj naše Županije i društva općenito.

Od srca Vam čestitamo Međunarodni dan starijih osoba, uz najljepše želje i puno zdravlja!

Župan Darko Koren i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar