Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje proslavio petu obljetnicu djelovanja

Prigodnim programom koji su priredili djeca korisnici usluge poludnevnog boravka i učenici koprivničke Osnovne škole Braća Radić, Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje u utorak 3. prosinca obilježio je 5. godišnjicu od osnutka. Svečanosti su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, a u ime Grada Koprivnice proslavi obljetnice prisustvovala je zamjenica  gradonačelnika Melita Samoborec.

Pozdravnim govorom uvodno se prisutnima obratio ravnatelj Centra Mladen Fajdetić koji je uz zahvale Županiji i Gradu te svim suradnicima kazao kako je zajednička vizija djelatnika Centra stvoriti prostor za pružanje specifičnih usluga sjeverozapadne Hrvatske koje će biti poticajno okruženje za djecu i mlade u biološkim, udomiteljskim ili posvojiteljskim obiteljima.

„Kao što i naziv naše ustanove govori, vjerujem kako djeci, mladima i njihovim obiteljima boravak u ovim prostorima označava svitanje u njihovim životima koji može biti ujedno i jedan novi početak novog hoda prema boljoj sutrašnjici. Uz doprinos svih uključenih u rad naše ustanove, uz pomoć lokalne zajednice, Županije i Grada korisnici se bez poteškoća prilagođavaju na životne okolnosti i ovdje pronalaze drugi dom. Ponosni smo što pomažemo mladim judima da oblikuju svoju budućnost, pružamo im mnogo ljubavi i stručnosti kroz osmišljen odgojni program i uzorno odgojno iskustvo i na to smo izuzetno ponosni“, istaknuo je ravnatelj Fajdetić te dodao kako je Centar uz uspješne suradnje s Centrima za socijalnu skrb na području županije i okolice uspješno prijavio i projekt Europskom fondu za regionalni razvoj kojim će dodatno unaprijediti svoje usluge.

Zamjenik župana Ljubić kazao je kako Centar Svitanje ima iznimno značajno mjesto u zajednici.

Kad dođete u Centar Svitanje i čujete dječji smijeh to je najbolji pokazatelj i priznanje radu ravnatelja i djelatnika. To znači da djeca ovdje dobivaju sve ono što im je potrebno, a valja spomenuti i kako je Svitanje prvo u Hrvatskoj uvelo model zbrinjavanja djece kroz deinstitucionalizaciju u obiteljima te u poludnevnom boravku unutar ustanove.  Znamo da nije lako osigurati najbolju uvjete, no djelatnici se trude kako bi djeca imali najbolju skrb. Vjerujem kako će se model organiziranog stanovanja proširiti i  na drugove gradove te da ćemo uskoro imati centre i u Križevcima te Đurđevcu“, kazao je zamjenik Ljubić te poželio svima sretne i vesele božićne blagdane.

Prigodnim riječima prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Samoborec  koja je istaknula ponos  na suradnju s Centrom.

„Svjedoci smo kako sustav dobro funkcionira i sigurna sam da će tako biti i dalje. Napravili smo pun pogodak s ustupanjem dva gradska stana na korištenje, a otvoreni smo i dalje za svaki oblik suradnje jer znamo da je najsretnije odrastanje ono u obitelji, a upravo nju vrijedni djelatnici Centra nastoje kreirati za onu djecu koja nisu imala istu startnu poziciju u životu kao njihovi vršnjaci“, kazala je zamjenica gradonačelnika Samoborec.

Nakon pozdravnih riječi uslijedila je prezentacija o radu ustanove koju su pripremili djelatnici Centra te pjesme, recitacije, igrokaz i ples koje su izveli učenici Osnovne škole Braća Radić. Na kraju svečanosti, kojoj su prisustvovali suradnici Centra, predstavnici gradskih i županijskih ustanova te brojni drugi gosti i uzvanici, ravnatelj Fajdetić je prigodnim buketima cvijeća zahvalio učiteljicama Ines Turk i Vesni Mlinarić koje su sudjelovale u kreiranju programa svečanosti.

Služba ureda župana