Centar „Svitanje“ održao brojne aktivnosti povodom Dječjeg tjedna

Pod motom „Ljubav djeci prije svega“, Savez društava naša djeca u gradovima i općinama prvi tjedan u listopadu organizira Dječji tjedan, a nizom akcija i aktivnosti nastoji se skrenuti pozornost javnosti na položaj djece u društvu.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u srijedu, 4. listopada posjetio je Centar za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“ u Koprivnici, koji je pripremio tjedan prepun događanja, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Knjižnicom i čitaonicom „Fran Galović“ i Osnovnom školom „Đuro Ester“. Kako je pojasnio ravnatelj Centra Milivoj Androlić, svaki dan je na rasporedu drugi tematski sadržaj, od kazališnih predstava, pričaonica za djecu, radionica higijene i zdravlja, igranja i gledanja filmova, a sve kako bi se djeci omogućila zabava i edukacija, s naglaskom na njihova prava.

Ravnatelj je zamjeniku Ljubić predstavio djelovanje ustanove, koja brine za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i pruža usluge poludnevnog boravka, kao i savjetovanja u obiteljima, gdje je to najpotrebnije, i to na području cijele Županije. Trenutno u poludnevnom boravku sudjeluje 25 djece, a ove godine, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Ludbreg i Gradom Ludbregom, pokrenuli su takvu uslugu i u Ludbregu, gdje se uključilo 10-tak djece, dok se u budućnosti planiraju proširiti i na gradove Đurđevac i Križevce.

Zamjenik je istaknuo dugogodišnju izvrsnu suradnju Županije i Centra te važnost uključivanja lokalne zajednice u socijalne i druge politike koje se provode na njezinom području. Glede razvoja daljnjih usluga, ravnatelj Androlić kazao je kako će, iako im je osnivač Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, tražiti podršku lokalne zajednice glede brige za specifičnu društvenu skupinu koja nije obuhvaćena sustavom, a to su djeca s problemima u ponašanju. Sa svrhom adekvatne pomoći djeci u odrastanju, prvi koraci bit će prepoznavanje dionika u tom projektu, dok je kao konačan cilj postavljena kvalitetna i sustavna briga za djecu s problemima u ponašanju na području Županije.

Ravnatelj Androlić još je poručio kako Centar uskoro priprema značajno događanje – proslavu 60. obljetnice osnivanja i uspješnog djelovanja.

Služba ureda župana