Brojnim kulturnim programima diljem županije obilježena Noć muzeja 2020.

Petnaesta po redu Noć muzeja, koja je tijekom godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja, obilježena je sinoć i u kulturnim ustanovama diljem Koprivničko-križevačke županije. Posjetitelji su uživali u brojnim kulturnim programima, a neka od događanja posjetili su i župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Ovogodišnja tema Noći muzeja bila je „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“ čemu se priključio i Muzeja grada Koprivnice koji je obilježio točno 75 godina od početka djelovanja i okupljanja Odbora za njegov osnutak. U Koprivnici posjetitelji su razgledali muzejski i galerijski postav na nekoliko lokacija. U Galeriji Koprivnica otvorena je izložba fotografija Petre Slobodnjak “LADO / Reljefi / Tragovi”, a u Muzeju grada Koprivnice predstavljena je zbirka kulturne baštine koju je donirala obitelji Vučemilović te je u suorganizaciji koprivničkog muzeja i Družbe braće hrvatskoga zmaja otkrivena spomen-ploča dr. Leanderu Brozoviću.

Na Zrinskom trgu je posjetiteljima predstavljen interaktivni “Pijetao” autora Zvonimira Lončarića, a u Galeriji Mijo Kovačić je uz stalni postav predstavljena i “Jama”, kapitalno djela velikana naivne umjetnosti koje je nakon krađe i 25-godišnje potrage vraćena u okrilje Muzeja. Obilježavanju Noći muzeja priključila se i Podravka pa je tako u Muzeju prehrane upriličena  izložba „Podravka u imenu – umjetnost u srcu” u sklopu koje su izloženi radovi sekcija KUD-a Podravka.

U Galeriji u Peterancu posjetiteljima su predstavljeni radovi Ivana Sabolića jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara 20. stoljeća, dok je u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama izložen izbor od 33 djela slovenske naive iz Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Izložbe u Peterancu i Hlebinama otvorio je zamjenik župana Ratimir Ljubić u prisustvu ravnatelja Muzeja grada Koprivnice Roberta Čimina.

Gradski muzej Križevci uz stalni postav predstavio je  djela u sklopu izložba “Zemlja”,  prikazana je animacija djela Marijana Detonija koju su izradili učenici osnovne škole “Vladimir Nazor”, a održana su i dva tematska predavanja koja su pripremili Zoran Homen i Marijan Špoljar. Muzej Grada Đurđevca je pripremio izložbu „Pijetlovi iz raznih krajeva svijeta“ iz privatne kolekcije Martina Mahovića i koncert polaznika Umjetničke škole Fortunat Pintarić, a posjetiteljima je predstavljen i novi sadržaj proširena stvarnost u Interpretacijskom centru Picokijade.

Noć muzeja je po peti put obilježena i u Galeriji  Ivan Večenaj u Goli gdje su posjetitelji osim u stalnoj postavi umjetnina, uživali u izglaganju pjesnikinje Božica Jelušić u pratnji Lea Filipa Kovačića, recitalima Sare Premec, Ive Mulvaj i Zite Husnjak te u programu koji su pripremili KUD Prekodravski zvon Gola i KUD Ždala. Programom se najavila i  ovogodišnja obljetnica, stoti rođendan Ivana Večenaja klasika  Hlebinske škole u čiji će se spomen organizirati stručni skup “Z on kraj Drave”

Obilježavanju se priključila i Etnografska zbirka Josipa Cugovčana” u Podravskim Sesvetama gdje je otvorena izložba nošnji kroz stoljeća, izložba slika učenika 1.razreda PŠ Podravske Sesvete, a prikazani su i običaji štrikanja odjevnih predmeta te tradicionalnog načina češanja kose.

Noć muzeja je obilježena i u  Zavičajnom muzeju Virje u kojem je večer bila posvećena virovskim velikanima, ljudima izniklih iz male zajednice: Ferdi Rusanu, Franji Viktoru Šignjar i drugima. Uz predavanje koje je o znamenitom ilircu Ferdi Rusanu pripremio povjesničar Nikola Csik za posjetitelje je priređen i glazbeni nastup zbora HPD Ferdo Rusan Virje nakon čega se program nastavio u prostoru Narodne knjižnice Virje uz izložbu pod nazivom “20 godina kalendara-plakata poezije” koju je priremio đurđevački ogranak Matice Hrvatske.

Izvor fotografija:prigorski.hr, drava.info, epodravina.hr

Služba ureda župana