Brojnim aktivnostima obilježen Svjetski dan prve pomoći

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica te u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom „Fran Galović“ na središnjem je koprivničkom trgu obilježen Svjetski dan prve pomoći, čemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Ovogodišnja tema su nesreće u domaćinstvu koje se odnose na sve iznenadne i neočekivane događaje koji se mogu dogoditi kod kuće i u neposrednoj okolici te uzrokovati ozljede ili smrt, a prilika je to za podizanje svijesti o važnosti znanja, vještina i dostupnosti prve pomoći kako bi se spasilo što više života. Zamjenik Ljubić čestitao je djelatnicima Društva i ravnateljici Adeli Sočev na uspješnom radu, posebno u području edukacije o prvoj pomoći, a učenici prvih razreda tom su prilikom na medicinskoj lutki mogli vidjeti i isprobati kako to izgleda pomoći unesrećenoj osobi.

Učenici medicinske škole zainteresiranim su građanima održali radionicu o nesrećama u domaćinstvu te im izmjerili tlak i šećer. Također su im uručili prigodne brošure o postupcima prve pomoći te o bolestima srca, dok su prvašići dobili slikovnice o prvoj pomoći prilagođene njihovoj dobi.

Djelatnici Crvenog križa poručili su kako se domovi često percipiraju kao sigurna mjesta, no u njima se događa 80 posto svih nesreća, i to najčešće u dnevnoj sobi. Samo u Europi, svake godine preko 3 milijuna ljudi strada u svojem domu, od kojih više od 7 tisuća sa smrtnim posljedicama. Nesreće u domaćinstvu često se mogu spriječiti, a rezultat su nedostatka svijesti o čimbenicima rizika, nepoštivanja sigurnosnih standarda prilikom rukovanja, skladištenja i održavanja opasnih uređaja i sredstava koja sadrže opasne kemijske tvari. Promicanje kulture sigurnosti i prevencija mogu smanjiti većinu ozljeda i nesreća u kući, a jedan od načina postizanja veće sigurnosti je upravo širenjem svijesti u javnosti.

Služba ureda župana