Brojni proizvođači rakija okupili se na 13. Slivarijadi u Dropkovcu

U Dropkovcu je prošlog vikenda po 13. put održana održana manifestacija Slivarijada kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren. Organizator je bila lokalna Udruga Plava krv, a pokrovitelji Koprivničko-križevačka županija, Općina Gornja Rijeka i Grad Križevci.

Manifestacija njeguje tradiciju potkalničkih plemića jednoselaca Šljivara, a s druge strane služi promociji regionalnog brenda biljnih i voćnih rakija, među kojima dominiraju rakije od šljive. Program ovogodišnje Slivarijade započeo je ocjenjivanjem uzoraka šljivovice i voćnih rakija, a na natjecanje su se mogli prijaviti mali proizvođači i OPG-ovi. Nagrađene su i najbolje rakije, a kod voćnih su srebra pripala Tihomiru Šikaću, Željku Katanoviću, Damiru Golubiću, Franji Sokaču, Tomislavu Ivaneku i Tadiji Bošnjaku, bronca Dragutinu Švagelju, a priznanje je primio Tomica Miklin. Kod šljivovica srebro je pripalo Tadiji Bošnjaku, Damiru Golubiću, Željku Katanoviću, Tihomiru Šikaću, Domagoju Horvatu, Dragutinu Švagelju i Laslu Totu, a broncu su osvojili Milomir Ivanović i Tomica Miklin.

Župan Koren čestitao je nagrađenima te pohvalio organizatore na trudu, naglasivši važnost čuvanja starih običaja kao obilježja našeg identiteta, te ujedno otvorio manifestaciju.

Predsjednik Udruge Plava krv Mario Crnčić zahvalio je svima na pomoći te se prisjetio početaka manifestacije, a riječi podrške uputio je i načelnik Općine Gornja Rijeka Darko Fištrović.

U sklopu manifestacije održan je malonogometni turnir, kušanje domaćih specijaliteta od šljiva i pekmeza, kolača i domaćeg kruha, a gosti su mogli vidjeti i prikaz pečenja rakije u starom kotlu na drva, kao i suvremene destilacijske kotle. U kulturno-umjetnički dijelu programa nastupile su mlade kajkavske pjesnikinje i pjesnici te Udruga „Potkalnički plemenitaši“, kao i grupa „Druga dimenzija“.

 

Služba ureda župana