Brojni proizvođači i posjetitelji uživali na 15. Đurđevečkom medvenom denu

Uz financijsku podršku Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe Jadran, a u organizaciji Klastera pčelara „Podravina“, Grada Đurđevca, Turističke zajednice Grada Đurđevca i Pčelarske udruge „Bagrem“ na glavnom je đurđevačkom trgu u subotu, 13. listopada održan 15. Đurđevečki medveni den i VII. Županijsko ocjenjivanje meda, kojima je prisustvovao zamjenik župana Darko Sobota.

Zamjenik Sobota zahvalio je svima uključenima u organizaciju, kao i izlagačima na trudu koji ulažu u proizvodnju meda i mednih proizvoda te je pozvao sve posjetitelje da u njima uživaju i tako potaknu domaću proizvodnju. Također je dodao kako će Županija i nadalje biti na raspolaganju pčelarima za podršku te je iskazao zadovoljstvo što se može primijetiti napredak ove grane poljoprivrede.

Prigodnim su se riječima obratili i gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednik Pčelarske udruge „Bagrem“ Tomislav Patačko, predsjednik Klastera pčelara „Podravina“ Vladimir Šimunic, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos te predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Na đurđevačkom trgu svoje ukusne i mirisne proizvode predstavilo je 30-tak izlagača, a najviše oduševljenja posjetitelja izazvale su male pčelice i bumbari iz dječjih vrtića „Zrno“ Virje, „Maslačak“ Đurđevac, „Košutica“ Ferdinandovac, „Pčelica“ Molve, „Bregunica“ Novo Virje i „Bubamara“ Kalinovac, kao i iz đurđevačke Osnovne škole Grgura Karlovčana te Osnovne škole Ferdinandovac. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se i Puhački orkestar DVD-a  Đurđevac.

Posebnost ovogodišnjeg Đurđevečkog medvenog dena bilo je izlaganje inozemnih gostiju iz Slovenije i Mađarske, a svi zainteresirani mogli su uživati u gastro kutku – medenom doručku, projektu kojim se želi potaknuti stvaranje zdravih prehrambenih navika te educirati o koristima meda u prehrani. Također se mogla razgledati i stara pčelarska oprema, a održan je i izbor za najpčelicu. Ove je godina ta slatka titula pripala Uni Janković.

Na VII. Županijskom ocjenjivanju meda, među 49 uzoraka iz cijele Županije, šampionom je proglašen med od bagrema Marijana Hrženjaka, a ukupno je dodijeljeno 9 zlatnih, 22 srebrne, 12 brončanih medalja i pet zahvalnica. U sklopu manifestacije održat će se predavanja na temu unaprjeđenja pčelarenja i kvalitete meda predstavnika Hrvatskog apiterapijskog društva i Hrvatskog pčelarskog saveza, a za sutra je, nakon posjeta lokalnom pčelinjaku, predviđen i okrugli stol na temu razmjene pčelarskog iskustva, kao i prezentacija rezultata projekta „Poboljšavanje ekonomskih aktivnosti u pčelarstvu“ financiranog od strane Saveza Alpe Jadran i Županije.

Pored brojnih posjetitelja i izlagača, manifestaciji su prisustvovali i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, potpredsjednik Županijske skupštine Marijan Ružman, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te predstavnici županijskih ustanova.

Služba ureda župana