Brojni izlagači i posjetitelji na otvorenju 21. Obrtničkog i gospodarskog sajama Koprivničko-križevačke županije

Najvažnija županijska manifestacija posvećena promociji obrtništva i gospodarstva – 21. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, ove je godine okupio oko 230 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, a svečano je otvoren u petak, 9. studenoga u Križevcima.

Glavna tema Sajma, koji se od 9. do 11. studenoga održava na prostoru sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca, je „EU fondovi za poduzetnike“, pokrovitelj je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a županija partner Bjelovarsko-bilogorska županija. I ove je godine interes izlagača iznimno velik, a poduzetnici i obrtnici svoje proizvode i usluge predstavljaju na 1.700 m2 zatvorenog i 2.500 m2 otvorenog izložbenog prostora.

Dobrodošlicu gostima i izlagačima poželio je župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Sajma, uputivši zahvale svima uključenima u organizaciji, a posebno domaćinu Gradu Križevcima, Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije koja je nositelj tehničke organizacije Sajma, partneru manifestacije Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i pokrovitelju Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Također je posebno pozdravio 40-tak gospodarskih savjetnika u stranim diplomatskim misijama čiji je posjet Sajmu dao dodatnu gospodarsku dimenziju.

Učinkovito korištenje EU fondova od iznimne je važnosti za razvoj našeg gospodarstva, posebno malog i srednjeg poduzetništva i obrta, te se nadamo kako ćemo svim aktivnostima koje smo pripremili doprinijeti boljoj informiranosti poduzetnika i obrtnika, a time i njihovom boljem poslovanju. Nije slučajno da je tema sajma „EU fondovi“ jer je Grad Križevci, kao najuspješniji, dobio veliko priznanje nadležnog Ministarstva za rezultate koje je postigao u privlačenju EU sredstava. Mogu s ponosom reći kako je županijsko gospodarstvo i u 2017. godini ostvarilo pozitivne ekonomske pokazatelje, a posebno nas veseli povećanje broja trgovačkih društava na 1.809, a aktivno je i 1.242 obrta, također više nego prošle godine.“, kazao je župan te dodao kako, osim 3.051 gospodarskih subjekata, realni sektor Županije karakterizira kontinuirani višegodišnji pozitivan poslovni rezultat, a gospodarski subjekti na tržištima su ukupno ostvarili 12,6 milijardi prihoda i primitaka.

U svom osvrtu na županijsko gospodarstvo, župan je dodao kako u odnosu na produktivnost po zaposleniku, ono zauzima visoko 5. mjesto u državi, te kako investicije u realnom sektoru upućuju na kontinuitet budućeg rasta i razvoja. Još je dodao kako je i dalje najznačajnija prerađivačka djelatnost, na čelu s Podravkom koja je lokomotiva gospodarskog razvoja ovog prostora, a spomenuo je i kako su u sektoru građevinarstva porasli ukupni prihodi te ostale uspješne tvrtke.

U vremenu koje je pred nama, procjene su kako će na realni sektor pozitivno utjecati pristup bespovratnim sredstvima, Vladina kreditna politika nižih kamata, konkurentnost proizvoda i tržišno valorizirana orijentacija izvozu, izgradnja ključne prometne infrastrukture, pri čemu treba posebno naglasiti gradnju drugog kolosijeka pruge Dugo Selo-Križevci i brze ceste Križevci-Koprivnica te javne investicije, prvenstveno u gradnji vodno-komunalne infrastrukture i sustava za gospodarenje otpadom. Potvrdu i podršku za projekte prometne infrastrukture i gospodarenja otpadom dobili smo i od ministara Olega Butkovića i Tomislava Ćorića, prilikom njihovog posjeta Županiji.“, istaknuo je župan te na kraju svog obraćanja pozvao posjetitelje da se uključe u program Sajma, koji je i ove godine iznimno bogat i raznovrstan, dok je izlagačima poželio mnogo novih poslovnih kontakata i uspješno predstavljanje.

Sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić koji je uputio pozdrave u ime ministra Darka Horvata te poručio: „Ovaj Sajam daje nam vjeru kako je kroz poduzetništvo i obrtništvo moguće ovu zemlju napraviti boljim mjesto za život, a županije i gradovi u svojim će programima uvijek imati punu podršku Vlade RH. Kada govorimo o poduzetništvu, za sve je osnova infrastruktura, posebno prometna o kojoj smo čuli od župana, a važno je naglasiti i kako je Županija vrlo uspješna u dobivanju potpora za poduzetnike. Nadamo se i daljnjoj zajedničkoj suradnji te pozivamo poduzetnike da iskoriste potencijale koji su im na raspolaganju te da svi zajedno gledamo u budućnost s optimizmom.“

Dobrodošlicu u ime domaćina, Grada Križevaca, poželio je i gradonačelnik Mario Rajn, kazavši: „Grad partnerski i s ponosom već 21. godinu surađuje na ovom projektu, koji je prilika da se gospodarski uzdignemo i ostvarimo nove poslovne prilike. Što se tiče budućnosti, moram jasno reći kako samo zajedničkim djelovanje svih dionika možemo zadržati mlade kroz investicije, rast gospodarstva i uključivanje u rad lokalne zajednice. Križevci su žarište kapitalnih investicijskih projekata, posebno prometne i vodnokomunalne infrastrukture, a titula šampiona EU projekata nam je lijep dodatak, ali obveza za iduće godine. Zahvaljujem svima na dosadašnjoj suradnji, nadamo se još većim uspjesima u realizaciji naših planova te vam želim da uživate u programu Sajma i Križevcima.“

Zahvale na pozivu na partnerstvo Sajmu uputio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, dodavši kako mnogo toga povezuje Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju: „Suradnja među našim gospodarstvenicima postoji već duže vrijeme, a ovo je prilika da ju produbimo i ovdje predstavimo naše proizvode i posebnosti. Kada govorimo o EU fondovima, pozdravljamo svaki korak da europska sredstva približimo gospodarstvenicima te vjerujemo kako je pred nama dobro razdoblje za poslovni razvoj, o čemu svjedoče brojni ekonomski pokazatelji. Izlagačima želim nove suradnje, zahvaljujem našim domaćinima i veselim se sudjelovanju u Sajmu.“

U ime županijske Obrtničke komore obratila se predsjednica Irena Kovačić koja se osvrnula na prilike i potencijale županijskog gospodarstva, dok je član Skupštine HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec govorio o glavnim izazovima hrvatskog gospodarstva i na koje ih načine riješiti te je zahvalio organizatorima i sudionicima ove manifestacije.

Nakon otvorenja, održan je tradicionalni izbor najstražarice Križevačke djevojačke straže, a ove je godine najboljom proglašena Sara Jelušić, dok su titule prve i druge pratilje pripale Loreni Filipašić i Ema Heruc. Prigodne poklone uručio im je gradonačelnik Rajn, a nakon toga je održan program krštenja mošta po Križevačkim štatutima, u kojemu je s oduševljenjem sudjelovao i župan Bajs.

Nakon svečanog otvorenja, župan je pratnji zamjenika Darka Sobote i Ratimira Ljubića, predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara i ostalih suradnika, zajedno s direktorom Sajma i tajnikom županijske Obrtničke komore Božom Baraćem zajedno s gostima obišao izlagačke prostore te pozdravio poduzetnike, obrtnike i predstavnike institucija i tvrtki.

Svečanosti otvorenja još su prisustvovali saborski zastupnik i izaslanik Predsjednice RH Branko Hrg, saborski zastupnik i izaslanik Predsjednik Hrvatskog sabora Damir Felak, predstojnik Ureda državne uprave u KKŽ Tihomir Kvakarić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, potpredsjednici Županijske skupštine Verica Rupčić i Marijan Ružman, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, glavna tajnica HGK Marina Rožić, predsjednik križevačkog Gradskog vijeća Marko Katanović, brojni predstavnici gradova, općina, općinskih i gradskih vijeća te članovi Županijske skupštine, predstavnici institucija, tvrtki i gospodarstvenika, među kojima valjda izdvojiti predstavnike Hrvatske gospodarske komore,  Hrvatske obrtničke komore i udruženja obrtnika, predstavnici Općine Čitluk, Grada Zalakarosa i Hercegbosanske županije, gospodarski savjetnici u diplomatskim misijama, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova te ostali gosti.

Ova manifestacija održava se u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori su Grad Križevci, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije koja je ujedno i nositelj tehničke organizacije, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Križevaca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Program Sajma obilježit će Regionalni dani EU fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Sajam EU fondova, prezentacije obrtničkih zanimanja i programa za dodjelu bespovratnih potpora za poduzetnike te brojne radionice,  a posjetitelje očekuje i Martinje po križevačkim štatutima, promocija autohtonih jela i pića kroz projekt Okusi Podravinu i Prigorje, revija frizura i modna revija, izbor najatraktivnijeg izložbenog prostora te izložba malih životinja. Zasigurno će pažnju privući i nagradne igre, i to nagradna igra Komunalnog poduzeća i nagradna igra Sajma, gdje su pripremljene vrijedne nagrade. U  nagradnoj igri sudjeluje se kupnjom ulaznica, a sponzori su Prima namještaj, Poljocentar Križevci i Zepter.

Detaljan program 21. Obrtničkog i gospodarskog sajma možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana