Broj oboljelih osoba na području županije porastao na 21, Županijski Stožer civilne zaštite apelira na građane da shvate ozbiljnost situacije te izbjegavaju okupljanja i bliske kontakte    

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je danas na konferenciji za medije o novom slučaju oboljenja COVID-19 infekcijom. Radi se o štićenici  Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici koja je hospitalizirana na Odjelu infektologije koprivničke OB „Dr. Tomislav Bardek“, izvijestio je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

Od jučer do danas imamo jednu novu osobu pozitivnu na koronavirus.  Riječ je o štićenici koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe, nažalost zabilježili smo virus u toj ustanovi, no stanje je pod kontrolom i poduzete su sve mjere u skladu s protokolima te se nadamo kako će ovo biti izolirani slučaj“, kazao je načelnik Ljubić.

Štićenica je trenutno hospitalizirana u koprivničkoj bolnici te pokazuje određene respiratorne simptome, no u dobrim je rukama i pružena joj je sva medicinska skrb, pojasnila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko – križevačke županije Draženka Vadla te dodala kako je osoba živjela u jednokrevetnom apartmanu te se pridržavala svih mjera i uputa zaštite te pravila ponašanja koji su propisani za domove u vrijeme epidemije.

„Od uvođenja uputa i mjera boravila je u svojoj sobi, a hranu i potrepštine je dobivala na ulazu u sobu. U bolnicu je upućena zbog povišene temperature i kašlja te nakon pregleda kod nadležne liječnice koja je koristila svu zaštitnu opremu. Daljnja obrada svih eventualnih kontakata je u tijeku te je za pretpostaviti da ćemo uz testiranja izreći i određeni broj mjera samoizolacije nakon što utvrdimo sve okolnosti i na koji način se virus pojavio u Domu“, kazala je ravnateljica Vadla.

Što se tiče dvije osobe iz bolničkog sustava kojima je jučer potvrđena COVID-19 infekcija, ravnateljica Vadla je kazala kako je u tijeku epidemiološka obrada te kako su svi do sad testirani uzorci bliskih kontakata negativni. „Stanje je potpuno pod kontrolom i zdravstveni  sustav funkcionira bez poteškoća. U samoizolaciji su 32 osobe iz bolničkog sustava, od čega je pet liječnika, 19 medicinskih sestara te osam spremačica. Ukupno imamo 63 osobe pod epidemiološkim nadzorom na području županije“, rekla je ravnateljica te pozvala sve građane da se strogo pridržavaju općih mjera zaštite te svih uputa kako bi i dalje uspješno kontrolirali širenje zaraze.

U koprivničkoj Općoj bolnici kontinuirano se radi na zbrinjavanju hitnih bolesnika i prioritetnih onkoloških bolesnika u svim aspektima dijagnostike, terapije i kirurškog liječenja, potvrdio je ravnatelj Mato Devčić te kazao kako su trenutno na bolničkom liječenju četiri osobe s dijagnozom COVID-19 infekcije, čija je klinička slika lakša do srednje teška i nitko ne treba intenzivno liječenje. Dodao je kako je dio zdravstvenog osoblja dobilo mjeru samoizolacije, no sustav ima dovoljan broj zdravstvenih djelatnika te nema poteškoća u funkcioniranju bolnice.

Svi kontakti koji su bili u kontaktu sa zaraženim zaposlenicima su negativni nakon testiranja.  U posljednjih 48 sati testirali smo 56 zaposlenika i svi oni su također  negativni na COVID-19 infekciju. Zdravstveni sustav na području županije ima dovoljno zaštitne opreme svih razina i nema razloga za brigu, sve dobro funkcionira, a na čekanju imamo i dio medicinskog osoblja koji se po potrebi može aktivirati“, istaknuo je.

Ravnatelj Devčić je također uputio apel građanima naglasivši kako su sljedeća dva tjedna u borbi s epidemijom ključna.

„Da bismo održali punu dostupnost zdravstvenog sustava te kvalitetno zbrinjavanje bolesnika, pozivam sve stanovnike da se suzdrže od masovnih okupljanja i socijalnih kontakata. Držite se mjera i uputa koje propisuje Nacionalni stožer civilne zaštite i naša Epidemiološka služba kako bi u idućih mjesec dana prevladali ovu situaciju. Nikakvih liberalizacija mjera ne bi trebalo biti, u ovom času s razine struke preporučamo punu ozbiljnost“, naglasio je Devčić.

Apel građanima da poštuju mjere je uputio i načelnik PU Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac koji je kazao kako su policijski službenici zabilježili 40 kršenja mjera samoizolacije napomenuvši kako će se policija u narednim danima fokusirati na nadzor hrvatskih državljana koji dolaze iz inozemstva.

Svi oni na ulazu u Hrvatsku dobivaju mjeru samoizolacije u trajanju od 14 dana. Pratit ćemo poštuju li te mjere jer dobivamo dojave da se građani voze šljunčanim i poljskim putovima kako bi izbjegli kontrolu. Fokus će biti i na trgovačke centre u koje dolazi velik broj građana“, napomenuo je načelnik Štimac te uputio molbu  da oni koji još nisu iz inozemstva došli u Hrvatsku ostanu u mjestu u kojem rade kako bi zaštitili svoje, ali i zdravlje drugih.

Koprivnička gradska tržnica je krenula s radom uz poštivanje svih sanitarnih mjera i uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kazala je načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Ksenija Ostriž te dodala kako se građani za propusnice mogu javljati na novu adresu propusnica@civilna-zastita.hr.

„Što se tiče prijedloga liberalizacije kretanja, na upravo održanoj koordinaciji Županijskog stožera civilne zaštite smo raspravljali o tome te zaključili kako za  to nema potrebe jer će u iduća dva tjedna doći do vrhunca epidemije, stoga još jednom pozivam građane da se pridržavaju svih propisanih  mjera“, istaknula je načelnica Ostriž.

 Zamjenica načelnika Stožera Melita Ivančić na kraju konferencije uputila je poziv svim operativnim snagama sustava civilne zaštite koji su aktivirani putem općinskih i gradskih stožera na pojačani nadzor trgovina i trgovačkih centara te javnih površina na kojima su moguća okupljanja.

Danas smo uputili i dopis na gradonačelnike, općinske načelnike te načelnike stožera vezano za vjerska okupljanja. Pozivamo upravitelje župa i svećenike da se pridržavaju svih uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, smjernica Hrvatske biskupske konferencije te zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josip Bozanića koje govore kako se do daljnjega liturgijska slavlja  i obredi održavaju bez prisustva vjernika. Pred nama je vrhunac epidemije, bilo kakva okupljanja mogu prouzročiti porast oboljelih stoga ponašajmo se odgovorno i ostanimo doma“, poručila je zamjenica načelnika Ivančić.

Služba ureda župana