Božićne radionice 1. i 2. razreda matične škole

U duhu Božića i predblagdanskog druženja, a u sklopu razrednog projekta     „Upoznajmo se“ u OŠ Sokolovac su  12. prosinca 2013. održane dvije božićne radionice za učenike 1. i 2. razreda. Suradnice u razredima bile su  prof. Vesna Peršić-Kovač, etnologinja i savjetnica u Županijskom uredu za kulturu , Tatjana Arambašić, mama učenice Marije Opsenice , gospođa Jelena Cimbrišak   i članovi Društva izvornog folklora iz Velikog Poganca.

Radionici za učionike1. razreda  i njihove roditelje vodila  je prof. Vesna Peršić-Kovač. Uz rad i ugodno druženje  učenici i roditelji su  izrađivati božićne ukrase na već zaboravljeni starinski način: od krep-papira, slame,plodova …, pričali su i saznali o običajima i tradiciji našeg zavičaja uz proslavu Božića.

U učionici 2. razreda održana je  radionica izrade božićnog nakita od perlica. Nju je vodila Tatjana Arambašić, sa suradnicima.. S puno pažnje i kreativnosti učenici su vrlo brzo ovladali jednostavnijim primjerom izrade nakita u obliku narukvica, a svoje uratke veselo ponijeli kući roditeljima za poklon.

Drugi dio radionice održan je u dvorani za sve prisutne. Društvo izvornog folklora iz Velikog Poganca predstavila je kroz slikovite povijesne slike i objašnjenja njihove nošnje prof. Vesna Peršić- Kovač, koja je naglasila vrijednost istraživanja kraja i za svaku pohvalu vrijedne sakupljene izvorne materijale koji predstavljaju bogatstvo sačuvane prošlosti. O istraživanju i dugom i ustrajnom radu-popraćenim brojnim ,,kazivačima” i događajima govorila je gosp. Jelena Cimbrišćak voditeljica Društva izvornog folklora, zaslužna za sve sakupljeno i obnovljeno u nama susjednoj općini. Gosti- folkoraši , nastavili su druženje izvođenjem tradicijskih  pjesmama i plesova u rekonstruiranoj narodnoj nošnji . s početka 20. stoljeća. Učenici i roditelji su sa oduševljenjem pratili nastup, a ciljevi Projektne  nastave realizirani.

Učenici su uz nova saznanja učili dobru komunikaciju, poštivanje i njegovanje tradicije i prošlosti, a okruženi dobrotom i davanjem i sami su uz zahvalnost svima, pozvali sve prisutne na puno dobrih djela, susreta prijateljstva i radosti blagdana.

 Učiteljice: Branka Arambašić i Višnja Sakulj-Savić