Bontončić ili kako svima biti prijatelj

U srijedu, 4., i četvrtak, 5. prosinca, u svim razredima razredne nastave, te petom i šestom razredu predmetne nastave u Područnoj školi u Kunovcu, realizirana su predavanja-radionice kroz koje su učenici uz pomoć Marije Mraz, predsjednice udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“, grada Koprivnice, upoznali edukativne materijale i sadržaje iz slikovnice Bontončić ili kako svima biti prijatelj. Aktivnost je školskim kurikulumom planirana u tjednu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3.12.) i Međunarodnog dana volontera (5.12.), a nastavili smo je susretom  sa sedmašima i osmašima na Međunarodni dan ljudskih prava, 10.12. koji su upoznali i ponovili sadržaje vezane uz brošuru Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom.

Kroz  zanimljiva predavanja-radionice učenici su naučili tko je osoba s invaliditetom i tko su volonteri, kako se pravilno ponašati prema osobama s invaliditetom i važnost usvajanja pojma osoba s invaliditetom, a ne invalid. Tko su pak volonteri i  zašto se volonterom postaje čuli su od dvojice volontera spomenute Udruge.

Ove su radionice predviđene i kao aktivnosti projekta „Nađi razliku…koje nema“ Udruzi „Bolje sutra“ odobrenog od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u kojem je i Osnovna škola „Braća Radić“, Koprivnica – Područna škola Kunovec i Općina Koprivnički Ivanec.Glavni cilj spomenutog projekta jest  stjecanje znanja i vještina u području ljudskih prava i demokratskoga građanstva; povećanje senzibilnosti prema osobama s invaliditetom kod osnovnoškolaca u Koprivnici. Udruzi je za ovaj Projekt odobreno 100.000,00 kn.

Marija Mraz, predsjednica Udruge „Bolje sutra“