Bogatim programom obilježen Dan Općine Kalinovac

Bogatim programom pod nazivom „Lukovo v Kalnovcu 2016.“ Općina Kalinovac obilježila je svoj Dan Općine i blagdan svetog Luke evanđelista.

Program obilježavanja započeo je u petak, 14. listopada bajkovitim igrokazom u izvedbi Male dramske scene KU „Tomislav Franjić“ nakon čega je održana i promocija knjige Sunčice Orešić.

Obilježavanje je nastavljeno u subotu, 15. listopada održavanjem konjičkog maratona na jezeru Batinska u kategoriji seniora i juniora kojem je pored brojnih prisustvovao i zamjenik župana Darko Sobota, nakon čega je uslijedilo već tradicionalno druženje ribiča, kalinovčana i gostiju. U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Grgur Karlovčan i KU „Tomislav Franjić“ održana je večer folklora i tradicije, a sve okupljene posjetitelje pozdravili su zamjenik Sobota, predsjednica KUD-a Grgur Karlovčan Jasminka Miklić, predsjednik KU „Tomislav Franjić“ Danijel Zvonar i načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota. U nedjelju, 16. listopada proslavljena je 70. godišnjica Lovačke udruge „Zeko“ iz Kalinovca na kojoj su dodijeljena lovačka odlikovanja i priznanja članovima za dugogodišnji rad na unapređenju lovstva i zasluge za podizanje lovne kulture.  Obilježavanje je nastavljeno održavanjem Memorijalnog rukometnog turnira za žene „Matin Trepotec“ , u kasnijim satima je održana i 7. Međunarodna izložba rakije i pripravaka od rakije i octa dok je u ponedjeljak, 17. listopada održana književna večer sa akademikom Ivanom Golubom te je predstavljena autobiografija „Običan čovjek – Osnovna škola Ivan Lacković Croata“.

Središnji dio proslave Dana Općine bila je svečana sveta misa u Župnoj crkvi svetog Luke evanđeliste kojoj je nazočio velik broj uzvanika i mještana nakon čega je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Kalinovac Mirko Kovačev.

Na svemu učinjenom u protekloj godini osvrnuo se načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota, a između ostalog, naglasio je obnovu Vatrogasnog doma u Kalinovcu te Galerije Ivana Lackovića Croate, te se osvrnuo i na osnovanu Turističku zajednicu područja Dravski Peski čiji su inicijatori općine Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete. Dodao je kako je Županijska uprava za ceste u proteklom razdoblju obnovila nekoliko kolnika, osvrnuo se na oblike pomoći koje Općina pruža raznim segmentima društva, a okupljene je upoznao i sa pripremljenim projektima. Na kraju svog govora, zahvalio je svima na dolasku te istaknuo:

Svim mještanima Općine Kalinovac čestitam blagdan Luke evanđeliste i Dan Općine Kalinovac.“

Čestitke povodom Dana Općine svim okupljenima je u ime gradonačelnika i načelnika uputio načelnik Općine Podravske Sesvete Ivan Derežić čestitavši na svemu postignutom u protekloj godini, a osvrnuo se i na značaj jedinica lokalne samouprave.

 „Mislim da je gospodarstvo i poduzetništvo jedan segment koji Općinu Kalinovac ipak razlikuje od drugih,“ istaknuo je župan Darko Koren te se osvrnuo na važnost općina istaknuvši: „Uloga lokalne samouprave, pa i regionalne kao jedne nadogradnje ili koordinatora lokalne samouprave, u svakoj odgovornoj državi je vrlo velika. Mislim da nije pošteno podcjenjivati tu ulogu koju lokalna samouprava ima i u hrvatskom društvu jer sam uvjeren da je najveći razlog jednog napretka i ubrzanog razvoja malih lokalnih sredina upravo na dobroj organiziranosti lokalne samouprave.“

Ujedno je svim okupljenima čestitao Dan Općine Kalinovac, a ovoj svečanoj sjednici pored brojnih gostiju i uzvanika prisustvovali su i zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal te predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

Izvor fotografija: http://www.kalinovac.hr

Služba ureda župana