Austrijski veleposlanik Kickert – Vaša Županija je poznata kao prijateljska regija za biznis

U utorak, 15. veljače, Koprivničko križevačku županiju je posjetio veleposlanik Republike Austrije Jan Kickert, u pratnji savjetnika za trgovinske odnose Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Romana Raucha. U prostorijama Županije primili su ih župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota, sa suradnicima. Tom prilikom održan je radni sastanak na kojem se razgovaralo o gospodarskim resursima i projektima Županije.

Gostima su prezentirane prioritetne poduzetničke zone u Županiji, te najvažnije investicije koje se u njima provode. Župan Koren je Županiju predstavio kao regiju u kojoj dominira prehrambeno-prerađivačka industrija, no također i kao regiju energije. „Na ovom području proizvodi se 60% hrvatskog plina, imamo velike planove u iskorištavanju energije iz geotermalnih izvora, a uskoro ćemo postati i Županija bez divljih deponija otpada jer ćemo njime gospodariti na ekološki učinkovit način. Posebno smo ponosni na našu gospodarsku diplomaciju i greenfield investiciju MEP-a u Križevcima. U našoj Županiji djeluje nekoliko austrijskih firmi, te se koristi mnogo austrijske tehnologije, a naše poduzetničke zone su spremne za investicije poduzeća iz Austrije.“ – kazao je Koren.

Veleposlanik Kickert je tom prilikom kazao da je Koprivničko-križevačka županija poznata kao prijateljske regija za biznis, pa je došao kako bi dao podršku takvoj politici. Posebno su ga interesirali projekti u energetici, te je kazao da ima mnogo austrijskih kompanija koje su zainteresirane za ulaganje na ovom području. – Ova Županija se nalazi na dobrom geostrateškom položaju i skori ulazak Hrvatske u EU velika je prednost za vas. Blizina granice i otvorenost za ulaganje sigurno će vam donijeti brojne investicije gospodarstvenika. – kazao je veleposlanik i dodao da je ovaj kraj već sad mnogo razvijen i da je među uspješnijima u Hrvatskoj.

Savjetnik za trgovinske odnose Roman Rauch je kazao kako su birokratske prepreke u mnogim hrvatskim regijama velik problem, ali da je Koprivničko-križevačka županija poznata po tome da u njoj ulagači dobivaju podršku i da nema administrativnih prepreka za poduzetnike. Kazao je da zbog takve dobre poduzetničke klime investitori u Podravinu i Prigorje žele doći.