Analiza stanja sigurnosti i informacije o radovima glavne teme sjednice županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama

U prostorijama Županijske uprave održana je 48. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Savjeta Stjepan Peršin. Sjednici su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac, koji su članovima Savjeta zahvalili na predanom radu i doprinosu sigurnosti građana u prometu. Župan je posebno istaknuo aktivnosti Savjeta po pitanju održavanja adekvatnog stanja cesta, signalizacije i edukacije djece svih uzrasta.

Nakon usvajanja Programa Savjeta za 2022. godinu, na dnevnom redu bile su informacije o stanju sigurnosti u prometu za 2021. godinu koje je predstavila Mirela Škvorc iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke. Podatci pokazuju povećanje skoro svih parametara koji se prate (broj nesreća, broj smrtno stradalih, teško ozlijeđenih, prometne nesreće s alkoholiziranim vozačima, nesreće zbog neprilagođene brzine, smrtno stradalih uslijed brzine, broj nesreća mladih vozača).

Informacije o radovima i projektima na državnim cestama, kao i cestovnim prijelazima na području županije, predstavio je Davor Bobičanec iz Hrvatskih cesta, ujedno se osvrnuvši na planove za sljedeću godinu. O radovima i projektima na lokalnim i županijskim cestama te planovima za naredno razdoblje govorio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić, istaknuvši kako je u ovoj godini ŽUC dovršio 26 projekata. Ukupno je obnovljeno 20 kilometara cesta, za redovno održavanje utrošeno je 19,5 milijuna kuna, a za pojačano održavanje 12 milijuna kuna. Također je kod svih osnovnih škola (na cestama u nadležnosti ŽUC-a) postavljena svjetlosna signalizacija.

O provedenim aktivnostima auto (moto) klubova tijekom ove godine govorili su Boris Dušić iz Auto kluba Koprivnica, Pero Krešić iz Auto kluba Đurđevac te Stjepan Peršin iz Auto moto kluba Križevci, ujedno se osvrnuvši na školska, županija i državna natjecanja.

O pripremi učenika petih razreda osnovnih škola za sudjelovanje u prometu govorila je članica Savjeta Sonja Vuljak, ravnateljica OŠ Mihovila P. Miškine Đelekovec, dok je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla predstavila informacije o aktualnoj situaciji vezanoj uz pandemiju bolesti COVID-19 te djelovanju Zavoda.

 

Služba ureda župana